Presedintele si secretarul general al Federatiei Române de Rugby s-au aflat miercuri la Petrosani si, în urma vizitei din campusul universitar, s-au pus bazele unei colaborãri ce va putea duce echipa de aici pânã  în superliga de profil.
Si-au dat mâna astfel, autoritãtile locale, cele judetene, dar si Universitatea din Petrosani, care si-a  manifestat tot sprijinul pentru acest demers.
„Încercãm sã promovãm echipa din Petrosani în primul esalon valoric, în superliga CEC Bank. Cred cã Petrosaniul are maturitatea de care are nevoie, are stilul de joc si cred cã unite puterea din partea primãriei, cu Consiliul Judetean si Universitatea, care tine de mult timp aceastã flacãrã aprinsã, Petrosaniul poate reajunge si intra din nou în primul esalon valoric. Asta, pentru cã eu îmi amintesc cã, atunci când eram jucãtor si veneam la Petrosani, aveam meciuri extrem de grele. Unele le câstigam, dar, de foarte multe ori, plecam de aici înfrânti”, a spus Alin Petrache, presedintele Federatiei Române de Rugby.
Actualul antrenor spune cã echipa are potential si, odatã ajunsã aici, important ar fi sã achizitioneze jucãtori si sã tinã echipa acolo unde încearcã sã ajungã. „E o provocare, atât pentru echipa din Petrosani, cât si pentru mine, personal. De sanse, sã vorbim, este  prematur. Vom întâlni echipe extrem de puternice: Timisoara, Baia Mare, Steaua, Dinamo. Dacã ne reuseste acest proiect, însã, prima datã, am vrea sã rezistãm, din toate punctele de vedere în superligã. Este o întrecere nebunã la nivel national. Noi venim dupã o pozitionare destul de bunã în Liga a doua, doar cã acolo sunt echipe extrem de puternice, iar un lucru ce nu trebuie neglijat este faptul cã ei au multi  jucãtori strãini, dar noi vom merge pe români, tineri, pe care încercãm sã îi încurajãm”, a adãugat Adrian Costache, antrenor Stiinta Petrosani.
La întâlnirea de la Petrosani s-a vorbit si despre posibilitatea de a investi în baza sportivã de aici.
„Se poate face un parteneriat între Universitatea Petrosani si autoritãtile locale si judetene, pentru o finantare si a echipei de rugby, dar si pentru renovarea totalã a bazei sportive prin CNI, iar azi am discutat aceste aspecte cu reprezentantii FNR si cred cã echipa de aici este îndreptãtitã sã  revinã în primul esalon al rugby-ului românesc”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Finantarea pentru Clubul Stiinta Petrosani, care înseamnã acum rugby, schi si taekwondo, ajunge la maxim un milion de lei, iar rectorul spune cã, atunci când echipa de rugby va promova în liga superioarã, ar avea nevoie de cel putin 2 milioane de lei. De altfel, s-a vorbit si despre baza de la Câmpu lui Neag ce ar putea fi folositã, acele blocuri cândva abandonate.
„Noi avem traditie,  avem jucãtori studenti, antrenor si director de club, mai ales de când acest club e în subordinea universitãtii si nu mai este în subordinea Ministerului Educatiei Nationale. Creãm premise pentru dezvoltarea acestui sport petrosenean. Noi suntem în liga nationalã, anul trecut am terminat pe locul II si anul acesta avem sanse si la primul loc. Primul loc, promoveazã în superligã”, a precizat si prof univ dr ing Sorin Radu, Rector al Universitãtii din Petrosani.
Fost jucãtor la echipa de rugby din Petrosani, actualul administrator public al judetului Hunedoara Costel Avram spune cã acest sport are sanse sã renascã si baza ar putea deveni una modernã. Baza are nevoie de investitii si lucrãri se desfãsoarã si acum din banii de investitii ai universitãtii, însã., este putin.
„Am discutat despre o eventualã accedere în superligã. Ne trebuie bani si jucãtori, dar faptul cã antrenorul echipei Stiinta Petrosani (n.r. Adrian Costache), începând de luna aceasta în staff-ul tehnic al nationalei de sub 20 de ani, este un ajutor foarte mare pentru noi si o apreciere pentru munca pe care a depus-o aici, la Petrosani. Faptul cã este acolo, poate sã ne aducã si ceea ce noi avem nevoie la Petrosani: jucãtori. Ne intereseazã ce ar însemna un buget pentru superligã, dar întâi jucãtori”, a spus si Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Toti cei prezenti la aceastã întâlnire au ajuns la concluzia cã echipa Stiinta Petrosani poate juca în superligã, iar baza sportivã va putea primi finantarea necesarã.
Diana Mitrache