„Pe noi ne mãnâncã ursii. Vin  prin grãdina casei. Avem copii, se sperie. Nu mai stim ce sã mai facem”. Sunt cuvintele disperate ale unei femei, rudã cu cea pe care medicii tocmai o transportau în sala de operatii, dupã ce a fost atacatã de urs. Oamenii se tem cã sãlbãticiunea va reveni.
O femeie de 50 de ani din Ohaba Ponor a ajuns cu rãni grave la Spitalul de Urgentã din Petrosani, dupã ce a fost atacatã de urs. Aceasta, spun rudele, era în apropierea casei sale, când s-a trezit cu animalul sãlbatic în apropierea ei si nu a mai avut ce sã facã. Ursul a muscat-o si i-a sfârtecat bratul si piciorul pe partea stângã, rãnile fiind cumplite.
„A coborât de la pãdure si, în drum spre casã, s-a nãpustit pe ea ursul. E grav rãnitã, rãmâne fãrã mânã. Ursul din marginea pãdurii a sãrit la ea în spate, a rupt-o toatã. La 200 -300 de metri de casã. Rãnile sunt grave, rãmâne fãrã mânã, cred. Nu stim”, a spus, printre lacrimi, cuscra femeii atacate.

Expusi pericolelor
Oamenii din Ohaba Ponor  se plâng cât sunt de expusi pericolului, iar viata femeii i-a fost pusã în pericol de rãnile grave, dar si din cauza timpului care s-a scurs pânã ce echipele de salvare au putut sã ajungã la ea. „Echipajul de pompieri, al Gãrzii Baru, specializat în ajutorul  medical a ajuns la femeia rãnitã dupã ce a parcurs mai multi kilometri cu un autoturism de teren si pe jos, de la locul de unde ambulanta tip B2 nu a mai putut înainta. Femeia a primit ajutor medical,  i s-au îngrijit rãnile,  sângerarea a fost opritã si a fost purtatã pe brate pânã la ambulantã. Un echipaj cu medic al SAJ a preluat rãnita în stare  stabilã si a transportat-o la UPU Petrosani”, a declarat Anemona Doda, purtãtor de cuvânt al ISU Hunedoara.
Pe masa de operatie
Imediat dupã ce a fost investigatã în sectia de primiri urgente, femeia a fost transferatã la chirurgie, în sala de operatii.
„Pacienta prezintã plãgi muscate la nivelul membrului superior stâng si a membrului inferior stâng. Sunt plãgi muscate de cãtre urs. Este stabilã din punct de vedere hemodinamic, este constientã, dar sub efectul socului, produs de atacul ursului. I se acordã primul ajutor în acest spital si apoi, dacã se va decide, va fi trimisã în altã clinicã. Sunt grave  astfel de traumatisme, pentru cã pot leza pachetele vasculonervoase si pot fi consecinte drastice, ajungând chiar si la amputatie”, a precizat dr Liliana Dumitru, medic UPU Petrosani.
Medicii de la Spitalul de Urgentã din Petrosani au intrat de urgentã în sala de operatii cu pacienta aflatã în stare gravã, iar, în functie de evolutia stãrii de sãnãtate ulterioarã, se va decide dacã va fi sau nu transferatã în altã clinicã. Din pãcate, animalul sãlbatic, spun reprezentantii jandarmilor care au intervenit, nu a putut fi prins si nici nu se va întâmpla asta. Motivul este legat de faptul cã acest animal ar fi atacat o singurã datã si a dispãrut. Din nefericire, însã, toti oamenii din acest sat sunt acum terifiati la gândul cã sãlbãticiunea ar putea sã se întoarcã si sã atace din nou.
Diana Mitrache