Hidroelectrica vrea sã continue lucrãrile din Defileul Jiului

Hidroelectrica vrea sã continue lucrãrile din Defileul Jiului. Compania vrea sã continue lucrãrile hidrotehnice din Defileul Jiului, conform unor documente care sunt publicate pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Amenajarea hidroenergeticã de pe Jiu presupune construirea unui baraj si a unei microhidrocentrale la Livezeni si a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra si Bumbesti Jiu. Lucrãrile au început în 2004 si sunt realizate în proportie de aproape 90 %. Costurile sunt estimate între 150 si 200 de milioane de euro. Proiectul a fost blocat de Justitie în 2017 întrucât nu avea studiu de impact asupra mediului.
Pe site-ul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului au fost postate completãri ale memoriilor de prezentare, unul pentru continuarea lucrãrilor la amenajarea hidroenergeticã de pe Jiu, al doilea pentru punerea în sigurantã a lucrãrilor. Specialistii de mediu au concluzionat chiar într-un raport al Ministerului Mediului privind Defileul Jiului cã proiectul de constructie a barajului si hidrocentralei va avea un impact negativ asupra habitatelor pestilor si vidrelor.
„Darea în folosintã a  barajului va reduce capacitatea Jiului de a suporta o populatie viabilã de peste. O urmare directã a acestei actiuni, ecosistemul acvatic al Jiului aflat în aval de baraj va fi disparitia capacitãtii Jiului de a asigura dezvoltarea populatiilor de hidrobionte si implicit a celei de vidrã”, se aratã în raportul Ministerului Mediului privind Defileul Jiului.
Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investitii „Amenajarea Hidroenergeticã a râului Jiu pe sectorul Livezeni-Bumbesti” au fost aprobati prin HG nr. 10/2003, iar lucrãrile au demarat în anul 2004. Era vorba despre realizarea a douã hidrocentrale mai mari (CH Bumbesti si CH Dumitra) si a unei microhidrocentrale (Livezeni). Puterea instalatã a turbinelor din aceste hidrocentrale este de 65 MW, iar lucrãrile se refereau si la aductiuni de apã si lucrãri de consolidare si baraje. 155 de milioane de euro era valoarea proiectului. Acesta a fost finalizat în  proportie de 98% pânã când Curtea de Apel Bucuresti a stopat lucrãrile.
Cosmin BACIU

9 comentarii la „Hidroelectrica vrea sã continue lucrãrile din Defileul Jiului

 • 8 octombrie 2019 la 21:45
  Permalink

  Foarte bine, sa se continue lucrarile si sa se produca energie. Acum ministerul energiei spune ca nu are capacitati energetice de rezerva si noi inchidem capacitati energetice. Am devenit din producatori de energie, importatori si asta cu concursul nemijlocit al justitiei care inacseaza salarii grosolane si pensii nesimtite. Oare se sesizeaza cineva sa verifice conturile bancare ale judecatorilor care eu emis acele hotarari prin care si-au batut joc de un intreg popor si au inchis capacitati energetice? Sa verifice inainte si dupa plecarea la pensie. Daca se spune ca in Romania e coruptie sa se inceapa cu cei care aplica justitia ca acolo este cel mai corupt si putred sistem dar care paradoxal au cele mai mari salarii si pensii. Se scumpeste energia de ne va ustura buzunarul in iarna care bate la usa si noi platim ca roboteii si nu spunem absolut nimic ca doar vin alegerile si trebuie sa votam neamtul care ne taie padurile sau justitiabilii care ne vand la straini. Singurul cuvant care poate defini aceasta tara este haosul.

  Răspunde
 • 9 octombrie 2019 la 06:31
  Permalink

  Secarea Jiului are in primul rand impact negativ asupra oamenilor, pentru ca oamenii sunt singurii care se pot bucura de spectacolul naturii. Iar dintre oameni, cei mai afectati vor fi localnicii, pentru ca se duce pe aductiune tot turismul. Oricum banditii nu au nicio sansa, pentru ca este parc national.

  Răspunde
 • 9 octombrie 2019 la 08:33
  Permalink

  Nu inteleg de ce e mai vorbeste despre niste proiecte care sunt strict ilegale. Noi chiar nu vrem sa avem stat de drept, chiar vrem sa-si faca de cap infractorii la infinit, cum vor, distrugand tot si facandu-i pe toti romanii onesti sa emigreze? Cat de masochisti putem fi?

  Răspunde
  • 9 octombrie 2019 la 11:13
   Permalink

   f bine , cu cat se termina mai repede cu atat mai bine D-ne ajuta

   Răspunde
  • 9 octombrie 2019 la 11:24
   Permalink

   romanii onesti pleaca din cauza clanurilor interlope si a tiganilor care ne rapesc copii si ii omoara ,din cauza lipsei locurilor de munca,din cauza angajarilor pe pile etc etc

   Răspunde
  • 9 octombrie 2019 la 13:44
   Permalink

   vrei nu vrei ai ajuns la vorbele lui Dragnea „statul paralel”acum se vede adevaratul stat paralel in frunte cu kovesi

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.