A plouat, a fost prea cald, au mai venit si ursii si au distrus si acum apicultorii vorbesc despre unul dintre anii cu mari probleme în acest sector.
Potrivit statisticilor, cantitatea de miere de salcâm obtinutã în acest an de apicultorii din judetul Hunedoara a fost cu 80% mai micã decât anul trecut. Cei care se ocupã cu asta în Valea jiului spun acum cã totul pare compromis si cã au reusit câte ceva, dar au scos miere mai ieftinã si putinã.  „Anul a fost dificil, fatã de alti ani. Mierea de salcâm a fost în cantitate foarte micã. Cea poliflorã s-a fãcut, dar am si mai multã de floarea soarelui. Pretul mierii a scãzut si el la 7 lei pe kg si e dezastruos pentru apicultori. A plouat prea mult în perioada salcâmului si apoi a fost secetã”, spune Dumitru Gîrjoabã, un apicultor din zona Vãii Jiului.
Apicultorii pot beneficia, în acest an, de ajutoare de minimis din partea statului pentru compensarea unei pãrti din pierderi, cererile de sprijin urmând sã fie depuse cel târziu pânã la 31 octombrie, la sediul Directiei Judetene pentru Agriculturã (DJA) Hunedoara. Valoarea ajutorului de minimis este 20 de lei pentru fiecare familie de albine, însã, apicultorii spun cã mai bine nu se obosesc. „Ajutorul este conditionat de prea multã birocratie si multi apicultori, printre care mã numãr si eu am renuntat la asta. Ne descurcãm si nu ne mai vãitãm. Iar asta chiar dacã m-au cãlcat si ursii si mi-au distrus stupii. M-am adresat justitiei si în acest caz, cã ajutorul pe care mi l-au dat e foarte mic”, mai spune Dumitru Gîrjoabã.
Pentru a beneficia de ajutorul de la stat, apicultorii trebuie sã aibã familiile de albine înscrise, pânã la 1 martie 2019, în baza de date nationalã a Agentiei Nationale pentru Zootehnie si sã fie autorizati de cãtre Directia Sanitar-Veterinarã si pentru Protectia Alimentelor (DSVSA). În cazul persoanelor fizice se mai solicitã un certificat de producãtor emis de Registrul Agricol din primãrii, o copie dupã actul de identitate, dovada unui cont activ în bancã. Persoanele juridice vor depune si o copie dupã înregistrarea la Registrul Comertului. Specialistii estimeazã cã de acest ajutor financiar ar putea beneficia 468 de apicultori din judetul Hunedoara, dintre cei aproape 1.000 care detin familii de albine, însã, cel mai probabil, multi vor renunta si din cauza sumelor mici si din cauza birocratiei.
Diana Mitrache