Frigul din sãlile de clasã a devenit aproape insuportabil la unul dintre cele trei colegii din Petrosani. Vorbim despre Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida, care are o centralã proprie pe gaz, dar nu toate corpurile clãdirilor sunt bransate.
Asa cã, la atelierele mecanice, spre exemplul tinerii liceeni stau cu glugile pe cap si îndurã frigul pe care profesorii cautã sã-l contracareze cu câte un radiator electric. Este o situatie hilarã, pentru cã scoala are centralã, dar nu toate clãdirile sunt bransate si la fel de frig este si în sala de sport. Asta, chiar dacã amplasamentul centralei este chiar în imediata apropiere a constructiilor ce nu au fost bransate. Iar aici sunt si elevii cu probleme de sãnãtate, respectiv CES.


„Deocamdatã avem radiatoarele si am  comandat un convertor pe energie electricã si, dacã va face fatã, vom monta si în celelalte sãli, acolo unde sunt copiii de la învãtãmântul special ”, spune Camelia Paraschiv, director Colegiul Tehnic Dimitrie Leonida.
Dar nu doar ei au nevoie de cãldurã, ci si cei de la atelierele mecanice, unde le îngheatã mâinile pe menghine, ori cei de la sala de sport, unde e la fel de frig ca afarã. „La sala de sport trebuie neapãrat o centralã termicã. Sau, dacã nu, sã ne racordeze la centrala pe care o avem acum.  Noi am fãcut demersuri la primãrie si acum depindem dacã vom putea fi sprijinii financiar”, mai spune directorul scolii.
Cei de aici spun cã îsi cumpãrã convectoarele pe curent din bani proprii, iar pentru centrala necesarã sãlii de sport ar trebui nu mai putin de 400 de milioane de lei. Primãria nu are bani, dar nici nu a verificat, la momentul când a fost proiectatã centrala pe gaz, dacã racordurile sunt suficiente. „Cãminul nu are încãlzire pe gaz. O sã am o discutie cu doamna directoare si o sã vãd dacã nu cumva poate sã îi mute pe  copiii cu cerinte speciale în clãdirea mare a liceului, pentru cã, deocamdatã, nu avem banii necesari ca sã introducem gazul metan si în acea clãdire”, afirmã Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.


Asa se face cã, desi existã acum o centralã pe gaz, aceasta alimenteazã doar sãlile liceului, unde, întra-devãr, este cald. Restul nu au fost racordate, iar pe lângã sala de sport, liceul mai are atelierele în douã alte clãdiri.  Temperaturile au fost negative chiar în ultimele nopti, însã, liceenii au venit la scoalã îmbrãcati asa încât sã reziste si se încãlzesc la radiatoarele electrice.
Diana Mitrache