Huila din Valea Jiului este insuficientã pentru a asigura cantitatea necesarã de cãrbune pentru functionarea termocentralei.
Conducerea societãtii sperã ca prin utilizarea cãrbunelui cu proveninetã din Indonezia sã nu fie necesarã realizarea modernizãrilor la instalatia de desulfurare. Cãrbunele indonezian are un continut redus de sulf.
În prima fazã, la Mintia au ajuns o mie douã sute de tone de cãrbune din Indonezia, termocentrala urmând sã primeascã o cantitate similarã la finele acesti sãptãmâni. Primele teste ar putea avea loc spre sfârsitul acestei sãptãmâni, iar dacã rezultatele vor fi favorabile, sindicatele vor milita pentru trecerea producãtorului de energie pe cãrbunele din import, spune liderul “Solidaritatea”, Cristian Istoc. De altfel, si Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele a reiterat faptul cã Mintia are nevoie de cãrbune din import.
”În ceea ce priveste Mintia, sunt într-o procedurã destul de avansatã de aducere a acelui cãrbune indonezian cu un continut redus de sulf, care, dacã experimentele vor fi unele reusite, ar trebui sã elimine necesitatea unor instalatii de desulfurare. Dacã experimentele vor fi reusite si vor fi sub normele de poluare si de continut de sulf, în mod clar Mintia va trebui sã se axeze pe acel tip de cãrbune pentru a functiona în continuare în piatã. Dar, este o mentiune pe care am fãcut-o si astãzi în CA, poate el acum pe piatã sã fie gãsit ieftin, însã în momentul în care el creeazã dependentã, furnizorul de cãrbune, care am înteles cã este unul singur, ar putea recurge la o crestere de pret. (…) Este contractat cãrbunele, dar nu a ajuns”, a declarat Darius Câmpean, presedintele Sindicatului Muntele, sindicat reprezentativ la nivelul Complexului Energetic Hunedoara.
În acest fel, termocentrala se va putea încadra în normele de mediu si nu riscã oprirea din motive ce tin de poluare. Liderul sindical a mai spus cã stocul de cãrbune venit din Valea Jiului, folosit acum de termocentrala Mintia, este foarte mic si ajunge doar de la o zi la alta.
Cosmin BACIU