Geologia este peste tot în jurul nostru, iar o bunã ocazie de constientizare a acestei afirmatii o reprezintã cele peste 50 de activitãti derulate în Sãptãmâna Geologiei, la nivel national, în perioada 5 – 13 octombrie 2019.
Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea din Bucuresti, prin Facultatea de Geologie si Geofizicã si Geoparcul International UNESCO Tara Hategului, se alãturã acestui eveniment organizat de Societatea Geologicã a României.
Pe teritoriul Geoparcului International UNESCO Tara Hategului, Sãptãmâna Geologiei va fi marcatã în perioada 7 – 11 octombrie. Ziua de luni 7 octombrie este dedicatã locurilor cu povesti identificate în aceastã varã, pe Valea Dinozaurilor, multumitã unui proiect co-finantat de Administratia Fondului Cultural National (AFCN) si unui atelier de GeoLego cu piese puse la dispozitie de Asociatia Brickenburg. Ambele activitãti vor fi gãzduite de Centrul Comunitar din Sânpetru, comuna Sântãmãria Orlea. Marti 8 octombrie, pornim pe urmele Balaurului bondoc din expozitia ”Balauri, dragoni, dinozauri”, de la Casa Geoparcului din orasul Hateg. Miercuri 9 octombrie, în comuna Densus, vor putea fi descoperite opere de land art, vulcanii si marea dispãrutã. Ziua de joi 10 octombrie este rezervatã unei incursiuni pe poteca tematicã ”Muzica naturii”, amenajatã de Asociatia Social – Culturalã Sãlãsana în satul Pestera, comuna Sãlasul de Sus, în cadrul unui proiect finantat de Fundatia pentru Parteneriat si MOL România. Vineri 11 octombrie este dedicatã descoperirii biodiversitãtii locale, pe ”Traseul Plantelor” de la Casa Pietrelor din Ohaba Sibisel, comuna Râu de Mori. Tot atunci va fi momentul în care pot fi realizate fotografii cu un pterozaur sau un  dinozaur, în geositul ”La Scoabã”, din satul Sânpetru, comuna Sântãmãria Orlea.
Activitãtile se vor desfãsura între orele 10.00 – 16.00, iar participarea poate fi fãcutã pe bazã de înscriere, printr-un e-mail pe adresa: hateggeoparc@unibuc.ro, sau prin mesaj privat pe pagina de facebook a Geoparcului (@geodinohateg). Geoparcul va marca Sãptãmâna Geologiei si în capitalã, la Festivalul turismului responsabil, desfãsurat în perioada 11 – 13 octombrie la The Ark. Geoturismul si geoprodusele dezvoltate de Geoparcul Tara Hategului în proiectul Interreg Danube Geotur vor fi aduse în atentia publicului prezent la Festival.
Sãptãmâna Geologiei este o celebrare anualã a geologiei la nivel global. Evenimentul se adreseazã în principal elevilor cu scopul de a-i ajuta sã înteleagã mai bine Stiintele Pãmântului, astfel încât sã acorde o atentie sporitã Planetei care ne este casã.
Adina POPA