Colonia Stefan din Lupeni va fi modernizatã. Cel mai vechi cartier al municipiului Lupeni a beneficiat de o serie de investitii majore.  A fost introdusã reteaua de canalizare, a fost lãrgit drumul, însã acolo mai sunt multe de fãcut, dupã cum apreciazã Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
“În Colonia Stefan trebuie sã întelegem cã acum doi ani am reusit sã facem o extindere de 500-600 de metri care a fost foarte importantã si practic am reusit sã mergem pe douã benzi. Anul trecut am reusit sã asfaltãm toatã strada de la drumul principal si pânã sus în sensul giratoriu. Mai sunt lucruri de fãcut dar  trebuie sã întelegem cã mai sunt si alte zone din oras care trebuie reparate pentru cã trebuie sã dezvoltãm municipiul Lupeni echilibrat. Dacã am avea bani si o baghetã magicã am reusi sã facem toate  lucrurile dintr-o datã”,  a declarat Lucian Resmeritã, primarul municipiului Lupeni.
Colonia Stefan este cel mai vechi cartier muncitoresc din municipiul Lupeni. În Colonia Stefan locuiesc vreo 500 de familii. Anul 1868 reprezintã anul schimbãrii  radicale pentru Valea Jiului. Începe exploatarea cãrbunelui. Satele de pãstori se transformã în câtiva ani în asezãri miniere. Astfel Lupeniul devine una din cele mai cunoscute localitãti miniere din Imperiul Austro-Ungar. Acesta este momentul în care încep sã se stabileascã în Valea Jiului si în Lupeni primele familii de maghiari, ei migreazã în mare parte din secuime, din zona Sãlajului si nu în  ultimul rând din zonele miniere ale Ungariei. Se înfiinteazã primele colonii ale minerilor Lobstein, 80 de case, Colonia Centralã, Colonia Stefan, Carolina, Colonia Oficiantilor, Braia, etc. majoritatea locuitorilor fiind vorbitori  de limbã maghiarã. Datoritã exploatãrilor de cãrbune deschise, populatia Lupeniului creste exploziv, mai ales dupã anul 1890. Dacã în anul 1890 erau 864 de locuitori, peste douãzeci de ani, în anul 1910 sunt înregistrati un numãr de 8028 de cetãteni, de zece ori mai multi. Aceste schimbãri  duc la necesitatea organizãrii învãtãmântului, sãnãtãtii si al  cultelor. În 1893 se înfiinteazã prima scoalã de stat unde limba de predare este maghiara. În 1894 îsi ocupã  postul primul preot catolic, iar în anul 1913 este sfintitã  biserica reformatã.
Cosmin BACIU