Cu peste 100 de lucrãri de cercetare, zeci de inventii si inovatii premiate la diverse saloane,  INSEMEX Petrosani a ajuns acum sã  sãrbãtoreascã 7 decenii.  Sunt ani de muncã si cercetare, de verificãri, încercãri si multe  expertize, iar participarea la simpozionul dedicat acestui eveniment a uimit pe toatã lumea, prin numãr, dar si prin  calitatea dezbaterilor de la acest nivel academic.
„Ne mândrim , de la an la an, cu o participare numeroasã. Calitatea lucrãrilor este în continuã crestere, dezbaterile sunt din ce în ce mai vii si ne bucurãm de prezenta a numerosi participanti din tarã si de peste hotare. Vorbim despre cercetãtori din Italia, Georgia, Polonia, Rusia, Ucraina. Este un eveniment special pentru noi, cei care împlinim 70 de ani de activitate continuã”, a declarat dr ing Artur Gãman, director general al INCD INSEMEX Petrosani
Tocmai de aceea,  atunci când l-am întrebat pe directorul acestei institutii, la ceas aniversar, pe ce pune accent acum, a vorbit despre munca de preventie. „În special pe preventie se pune acum un accent tot mai crescut. Ne dorim ca activitatea institutului nostru sã constea tot mai mult în preventie si nu în expertizele prin care ne-am fãcut cunoscuti la nivel national. Ne dorim sã nu mai avem parte de asemenea evenimente si munca noastrã sã fie încununatã de  succes în ceea ce priveste preventia”,  a mai spus directorul general al INSEMEX Petrosani.
Stanislaw Prusek (director general al Institutului Central Minier GIG Katowice din Polonia), Jan Bondaruk (director adjunct pentru ingineria mediului al Institutului Central Minier GIG Katowice din Polonia), Artur Kozlowski (director general al Institutului pentru Tehnologii Inovative EMAG Katowice din Polonia), Taskin Kilic  (profesor asociat la Universitatea din Ordu-Turcia), Lucian Ionel Cioca (Presedinte Comitetul pentru Sãnãtate si Securitate în Muncã de la Academia Românã de Stiinte), Marco Ragazzi (profesor la Universitatea din Trento-Italia), Elena Cristina Rada (profesor la Universitatea Insubria din Italia), Vincenzo Torretta (profesor la Universitatea Insubria din Italia), Omar Lanchava (senior cercetãtor la Institutul de Mine din Tbilisi-Georgia), sunt doar câteva nume ce au conferentiat cu acest prilej la Petrosani, alãturi de cercetãtorii români.  A fost un eveniment atent punctat de cei din  domeniu, care cautã mereu sã fie inovativi, în pas cu cerintele actuale.
Diana Mitrache