Consiliul Judetean Hunedoara nu poate cumpãra mina Petrila, clãdirile ce nu au fost demolate, de la Ministerul Energiei, pentru cã nu are cine sã semneze.
Criza din Guvernul Dãncilã face imposibil acest demers, desi sunt planuri care asteaptã ca acest lucru sã se întâmple.
În fapt, proiecte ce ar fi putut fi scrise, pentru a primi finantare europeanã, sunt oarecum lãsate în stand by, din cauzã cã terenurile si clãdirile nu sunt încã ale autoritãtilor judetene.
„La ora când vorbim, am avut o discutie cu ministrul secretar de stat Doru Visan si ei au fãcut toate demersurile pentru ca sã poatã vinde activele de la mina Petrila, dar am ajuns în impas fiindcã nu existã un ministru al Energiei, care sã poatã sã semneze dispozitia în care reprezentantul Ministerului Energiei în AGA sã aprobe vânzarea”, spune Costel Avram, administrator public al judetului Hunedoara.
Este o chestiune de timp, pânã la numirea acestui oficial, însã, cei de la Consiliul Judetean Hunedoara, care sunt gata sã dea banii necesari pe clãdiri si terenuri, cred cã timpul ce se scurge, trece în defavoarea celor ce vor sã facã ceva acolo.
„Sunt cei de la Asociatia Planeta Petrila, care au venit si au depus un memoriu si cer sã intrãm într-un parteneriat cu ei. Celelalte 5 obiective declarate monumente istorice trebuie  sã le preia Muzeul Civilizatiei Dacice, iar ei vor face, la rândul lor, proiecte europene. Clãdirea administrativã va fi, cel mai probabil, preluatã de Primãria Petrila, iar terenurile trebuie sã vedem exact ce vom face. Nu vom agrea ideea de a pune acolo gatere, ci vom face ceea ce este nevoie”, mai spune Costel Avram.
Ministrul Anton Anton a primit de la Consiliul Judetean Hunedoara o adresã, prin luna august, prin care institutia de la noi si-a arãtat intentia de a cumpãra clãdirile fostei exploatãri din Petrila. Ele costã 2,1 milioane de lei si banii acestia sunt în buget. Nu rãmâne decât sã fie pusã semnãtura viitorului ministru al Energiei.
Mina Petrila a scos ultimul vagonet de cãrbune la 30 octombrie 2015, Amplasamentul nu va mai servi niciodatã ca exploatare de huilã, iar edilii sperã sã redreseze zona, prin evenimente culturale.
Diana Mitrache