Medicii sunt tot mai îngrijorati de copiii care ajung în stãri critice la spitale. Ei vin, cel mai adesea, în comã, pentru cã ajung sã consume stupefiante si, ceea ce e si mai îngrijorãtor, e vârsta lor.

Sunt elevi cu probleme grave a cãror vârstã a coborât simtitor. Fie cã ajung sã se drogheze si, doar o parte dintre ei dezvoltã reactii ce îi duc direct la reanimare, fie cã ajung cu sarcini nedorite la vârste fragede, toti au probleme ce societatea încã le ignorã, iar medicii se chinuiesc sã îi ajute. „Vârsta acestor tineri care au ajuns la noi a coborât destul de mult în ultima vreme, ajungând si spre 15 – 16 ani, lucru ce îl consider îngrijorãtor”, a spus dr. Alin Vasilescu, manager la Spitalul de Urgentã din Petrosani.

Medicii le dau primul ajutor acestor copii, îi aduc într-o stare acceptabilã si competentele lor devin limitate. „Este o problemã ce tine de politie si, la fiecare caz, suntem obligati sã trimitem toate datele la Comisia Nationalã Antidrog, la organele abilitate si ei iau mãsurile. Noi doar le dãm ajutorul medical de care au nevoie pe moment”, a mai adãugat dr. Vasilescu.

Nimeni nu se gândeste pânã acolo încât sã-si facã griji pentru o fetitã de clasa a IV-a cã ar rãmâne însãrcinatã. Si totusi, cazurile, care pânã acum erau rare, s-au înmultit mai mult decât este permis. Vârsta copiilor cu copii, ori a fetitelor ce ajung la ginecologie cu gândul sã întrerupã sarcina nedoritã, a scãzut. Medicii spun cã niciodatã nu s-au gândit sã întrebe o fetitã de gimnaziu care vine cu dureri de burtã, dacã e gravidã.

„Demult sunt copii cu copii. Problema e cã, în ultima vreme, existã o scãdere tot mai accentuatã a vârstei la care începe activitatea sexualã si fetitele au 11 – 12 ani. Totul se întâmplã cu consecinte nedorite”, apreciazã medicul.

E plin spitalul de cazuri la ginecologie, ori la planning familial si tinerele, care sunt în clasele primare, cautã sã afle despre contraceptie, ori sã cearã întreruperea unei sarcini. Medicii cred cã e nevoie de o mai bunã informare, chiar în scoalã. „Putem face o educatie sexualã mai precoce. Eventual, anumite colaborãri cu scolile. Cu liceele e deja prea târziu, în ideea de a se proteja”, a conchis dr.Vasilescu, care a si cerut sprijinul unitãtilor scolare din Petrosani, dar si al autoritãtilor locale.

Din pãcate, sistemul educational din România nu a introdus în cadrul orelor de studiu si ore de educatie sexualã la clasele primare, desi multi copii sunt pregãtiti. Totul e rezultatul unei degradãri a societãtii si medicii s-au decis sã tragã un semnal de alarmã în acest sens.

Diana Mitrache