Testãri gratuite pentru depistarea cancerului

Caravana „Nu am fãcut destul” vine si în judetul Hunedoara, iar mai multe femei din mediul rural vor beneficia de testare gratuitã pentru depistarea cancerului mamar.
Caravana „Nu am fãcut destul”aduce medici si studenti la Medicinã în Teliucu Inferior. Pe lângã judetul Hunedoara, Caravana ajunge si în judetele Timis, Arad, Satu Mare si Bihor.
Pe lângã testãrile pentru cancerul de sân, medicii si studentii voluntari fac analize pentru inimã, controale ale alunitelor suspecte, spirometrii pentru a verifica functia plãmânilor ori teste pentru diabet. Campania de testare si informare este organizatã de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer în parteneriat cu Asociatia Pacientilor Cronici din România.
„Încercãm în acest fel sã ajungem noi la cei care nu reusesc sã vinã decât foarte rar la medic. Acolo unde medicii descoperã suspiciuni la ecografie, mergem mai departe – ne asigurãm cã femeile fac, tot gratuit, mamografie în clinici de specialitate. Nu lãsãm pe nimeni de izbeliste. Descoperit la timp, cancerul mamar este tratabil”, spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Din 2014, de la prima editie a campaniei, caravana a trecut prin 25 de judete. Au fost implicati peste 250 de voluntari si au fost testate 5.408 de persoane din mediul rural.
Maximilian Gânju

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.