Aparate necesare în sala de operatii au ajuns la Spitalul de Urgentã din Petrosani  (S U P ) recent, iar medicii spun cã acum au cam tot ce le trebuie. Mai mult, sãlile sunt acum la nivel european si, pentru cã au venit bani, reabilitarea va cuprinde si corpul de clãdire în constructie.
De altfel, managerul Alin Vasilescu vorbeste despre  nveloparea si compartimentarea noii clãdiri, dar si despre construirea pasarelei dintre cele douã clãdiri, în acest an.
„În functie de finantarea pe care o primim de la Ministerul Sãnãtãtii, au loc anumite etape. Conform discutiei cu constructorul, banii alocati în acest an, cei 10 milioane de lei urmeazã sã fie utilizati în totalitate pentru anveloparea clãdirii noi, finalizarea pãrtii exterioare, pentru a evita deteriorarea ei, respectiv compartimentarea în interior. Vor intra în discutie lucrãrile pentru finalizarea componentei de la spãlãtorie si  bucãtãrie si circuitele electrice aferente si pasarela  de legãturã între corpul vechi si cel nou al spitalului”, a precizat  dr. Alin Vasilescu, manager SUP.
Managerul spune cã noile dotãri în ce priveste aparatura care a venit, a scos spitalul din ani 70. Acolo se aflau cu lãmpile vechi din sãlile de operatii, iar restul aparatelor sunt absolut necesare în sãlile de operatii de aici.  „În cursul acestui an SUP beneficiazã de 14,4 milioane de lei, din care 10 milioane pentru reparatiile capitale, iar 4,4 milioane de lei pentru aparaturã medicalã. În plus, aici intrã în discutie si cota primãriei, conform contractului. Pe ultima perioadã, au venit lãmpile pentru cele 6 sãli de operatii, mese, în completarea celor ce au venit anterior, douã aparate de anestezie, ultimele componente. A venit si un dermatom, pentru partea de chirurgie plasticã si turnul de chirurgie laparoscopicã, de care beneficiem în chirurgia laparoscopicã urologicã”, a mai adãugat managerul spitalului.
Toate aceste aparate, spune managerul spitalului, vin sã  completeze necesarul din spital, dar si sã înlocuiascã o parte din aparatura veche, unele fiind chiar din momentul în care, în 1977, s-a dat în folosintã spitalul. Sunt dispozitive din zilele noastre si medicul Alin Vasilescu spune cã acum sunt si specialisti care sã le foloseascã, asa încât în Valea Jiului ar urma sã fim pe mâini bune.
„În mare, la ora actualã, corpul medical este relativ bine completat. Sunt si zone unde am putea sã ne întãrim. Una dintre acestea este specialitatea recuperare medicalã, unde avem un singur medic, oncologia, unde avem un singur medic, apoi al aminti îngrijirile paleative, sau radiologia. Ar fi util sã mai avem personal”, a conchis medicul Alin Vasilescu.
Spitalul de Urgentã din Petrosani va avea un corp nou, care acum este ridicat la rosu si despre care managerul spune cã îl va anvelopa, pânã la finele anului, asta însemnând cã îl va si conserva cum trebuie. Noua clãdire va avea 5 etaje, atât cât are si spitalul si va fi legatã de corpul existent, cu câteva  coridoare. Lucrarea, în întregime, înseamnã 160 de milioane de lei, iar proiectul de a fost început  în 2013 si ar fi trebuit finalizat în 2017.
Diana Mitrache