Decontaminarea solurilor poluate cu metale grele din cauza activitãtilor miniere trebuie si poate fi abordatã integrat, prin atragerea oamenilor de stiintã din mai multe domenii, alãturi de factorii de decizie din administratia publicã si de locuitorii din zonele afectate.
Universitatea Politehnica Timisoara (România) si Institutul de Minerit si Metalurgie Bor (Serbia) au lansat un proiect de creare a unei retelei de educatie si cercetare, care sã actioneze pentru sporirea mãsurilor de protectia mediului si utilizare durabilã a resurselor naturale în zona transfrontalierã româno-sârbã.
În acest sens, la Timisoara a avut loc un atelier de lucru ce a adus laolaltã experti si reprezentanti ai institutiilor publice, capabili sa furnizeze informatii si opinii relevante care sã ajute echipa de implementare sã ia decizii pentru stabilirea strategiei celei mai potrivite care sã asigure realizarea obiectivelor proiectului. În acest sens, prof.dr.ing. Petru Negrea, de la Universitatea Politehnica Timisoara, a vorbit despre poluarea zonelor miniere, prof.dr. Daniel Duda-Seiman, de la Universitatea de Medicinã si Farmacie „Victor Babes” a  subliniat impactul  metalelor grele asupra sãnãtãtii oamenilor, iar prof.dr.ing. Radu Sumãlan, de la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicinã Veterinarã a Banatului „Regele Mihai I al României” a  prezentat metodele de fitoremediere a solurilor contaminate. Finantarea activitãtilor retelei este posibilã gratie proiectului „Formarea retelei de sporire a mãsurilor de protectie a mediului în domeniul poluãrii datorate activitãtii miniere în zonele transfrontaliere” („Forming of network for enhancing environmental protection from pollutants of mining cross border areas „), acronim NETMIN, eMS nr. RORS-308, în cadrul Programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalierã România-Serbia, care asigurã 85% din  fondurile necesare derulãrii proiectului.
Cosmin BACIU