Productia de cãrbune a scãzut cu aproape 40%. Sunt datele oficiale prezentate de Directia Judeteanã de Statisticã Hunedoara. Faptul cã productia de huilã din Valea Jiului este în scãdere este confirmatã si de statisticile oficiale.
În luna iulie, lunã de concedii, productia a scãzut cu 37 de procente. Mai exact, productia de cãrbune a scãzut cu-37.3%.
”Productia pe care o dau astãzi minele din Complexul Energetic Hunedoara, din pãcate trebuie sã o spun, nu este una la care noi ne-am fi asteptat în aceastã perioadã. Sunt o serie de probleme la Mina Lonea, unde abatajul este oprit si o serie de probleme, din pãcate si la Livezeni, mina care a fost consideratã la un anumit moment o mina viabilã. Cred cã problemele de la Livezeni se vor rezolva destul de curând si urmeazã pornirea unei noi capactiãti la Lupeni. Atunci vor trebui sã asigure o productie care sã ne permit sã functionãm cu Paroseniul, pe care trebuie sã îl pornim, mai ales cã ne sunt favorabile si conditiile de piatã, pentru a  face veniturile necesare sustinerii Contractului Colectiv de Muncã. (…) La Lonea, probleme tehnice sunt legate de un foc care a generat concentratii de gaze peste cele admise si care a determinat închiderea abatajului. El este monitorizat. Se pare cã monitorizãrile aduc vesti bune, iar dacã conditiile vor permite el va fi redeschis cât de repede este posibil. La Livezeni,  stratul 13 are niste probleme legate de tavan, unde presiunea este mai accentuate, trebuie sã recunoastem cã si calitatea fortei de muncã nu este una în crestere, este în scãdere si în cadrul CEH si sunt o serie de probleme la pornire a acestui abataj”, a declarat Darius Cîmpean, presedintele Sindicatului Muntele.
Minele din Valea Jiului produc undeva la 1600 de tone de huilã/zi. Asta în timp ce necesarul pentru functionarea celor douã termocentrale este mult mai mare.
Cosmin BACIU