Nu mai putin de 12 tineri, elevi de la Colegiul Tehnic Constantin Brâncusi din Petrila vor face practicã în  laboratoarele Apa Serv si, la final, ei se aleg cu o calificare, iar firma cu specialisti.
Este un nou proiect ce va include si alte licee si despre care, conducerea firmei de distributie a apei din Valea Jiului vorbeste ca despre o necesitate.
„Totul a pornit de la constatãrile pe care le-am fãcut noi pe plan intern, cã avem din ce în ce mai putini meseriasi, din ce în ce mai putini oameni care stiu sã facã ceva, Probabil va  fi o încercare si pentru noi, fiind prima oarã când vom lua  12 copii la practicã, 9 pe partea de specializare în electromecanicã si 3 pe specializarea mecanicã”, a declarat Cristian Ionicã, manager SC Apa Serv Valea Jiului.
Elevii vor face aici practicã si vor afla de la oameni care, la rândul lor, au evoluat de la simpli muncitori, la conducãtori de formatii de lucru, cu calificãri maxime.
„Cel care va fi tutore este un coleg care a avut o ascensiune corectã la Apa Serv. De la muncitor, a fost tehnician, apoi inginer si acum este sef de serviciu. Are si tot ce înseamnã competente profesionale, ca tutore, în urma scolilro pe care le-a terminat si noi acum achizionãm echipamentul de protectie si lucru, pentru copii”, a adãugat directorul SC Apa Serv.  Copiii vor lucra în cele douã  ateliere, unul mecanic si altul elecric, ei fiind viitori absolventi ai unui liceu tehnic. În plus, la final, tinerii vor fi rutinati cu ceea ce însemanã un  program de lucru si ce au de fãcut în cadrul unei firme ce îi va primi cu brastele deschise, pentru cã vor avea competente. Si nu este singura  colaborare pe care cei de la Apa Serv si-o propun.
„Urmeazã sã avem discutii cu liceul din Petrosani, unde au o clasã de sudori si nu au unde sã facã practica. Nu sunt gata toate, dar, când vom semna contractul, vrem sã avem tot ce înseamnã infrastructura de pregãtire scolarã si practicã”, a mai adãugat Cristian Ionicã.  Accentul, în învãtãmântul liceal, se îndreaptã acum spre aceastã formã de învãtãmânt dualã, ce presupune  calificarea tinerilor în meserii cerute pe piata muncii, iar astfel de contracte cu firme direct interesate, sunt în  beneficiul tuturor.  Primii 12 copii încep practica în luna octombrie, când vor ajunge în atelierele de la Apa Serv si tot de atunci încep calificicarea în viitoarea lor meserie.
Diana Mitrache