Au gândit o stânã veche, locul în care strãmosii nostri locuiau cu ani în urmã,  dar în sistem 3D. De fapt, sunt doar niste liceeni, care, ajutati de câtiva profesori, scot la o imprimantã 3D o veche locuintã rusticã de la noi, si totul în urma unui proiect la care au câstigat suma de 300 de euro. Cu banii acestia, au achizitionat o tabletã si o imprimantã si, pe viitor, cu totii au ocazia sã lucreze cu tehnologii de ultimã generatie. Ideea, însã, a pornit de la cei care l-au inventat aici pe robotelul Wafi.
„În perioada 4 -10 octombrie, existã o competitie deja internationalã lansatã de la Bruxelles, numitã meetandcode, în care tinerii între 8 si 20 de ani se pot înscrie cu diverse evenimente de roboticã, sau de codare. Ideea noastrã a fost sã facem graficã pe calculator, ajutati de profesorul Radu Chinta. Este o schitã a unei case traditionale momârlãnesti, pe care apoi o transpunem în 3D, o printãm si, de la Universitatea din Petrosani, ne ajutã Remus Sibisan, sã trimitem un mesaj prin micro bit, eu ajut la printarea lor si Alin Apostoiu ne ajutã cu macheta cu care mergem la Bruxelles”, a spus Nicoleta Cîndea, profesor coordonator al proiectului.
Competitia se desfãsoarã on-line si participã tineri din sute de scoli din toatã Europa. Toate vor fi fãcute la Biblioteca din Petrila, unde cei care se implicã în proiect,invitã tinerii din toatã Valea Jiului sã li se alãture.
De altfel, noi toti chiar le putem da votul nostru acestor tineri (votati aici : https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/2367?fbclid=IwAR0GDIuULGd3d_u3LIl1gKdfz22PGIlTWYQ6ILsZR8jwhxmGklSIw_RQD5), ca sã ajungã în competitia de la Bruxelles, cu stâna lor momârlãneascã, o idee ineditã, pusã în tehnologii moderne de ultimã generatie.
Copiii se aleg cu cunostinte de graficã pe calculator, iar totodatã, transmit pe mai departe valorile noastre culturale.
Diana Mitrache