C ompania Huilei asteaptã o Ordonantã de Urgentã, pe care Guvernul ar putea sã o dea miercuri, sãptãmâna viitoare. Asta pentru ca noua firmã ce va închide si conserva trei dintre minele din Valea Jiului sã poatã sã preia personalul existent si sã poatã disponibiliza personal.

Ordonanta de Urgentã pe care o concep acum responsabilii din CNH vizeazã înfiintarea  si functionarea societãtii ce va gestiona grupul neviabil de unitãti miniere, care intrã în închidere. Reprezentantii minerilor merg la Bucuresti sã discute cu cei din ministerele de resort. „Vom avea,  joi, întâlnire la Ministerul de Finante. Dorim ca aceastã ordonantã ce o propunem sã intre în sedinta de Guvern de miercuri, 31 octombrie, pentru a functiona Societatea Nationalã de Închidere de Mine, cu 1 noiembrie 2012. Vom face tot ce e posibil pentru asta”, spune Nicolae Drãgoi, directorul general al CNH.

Mai mult, discutiile vor fi purtate si la Ministerul de Justitie si la cel de Finante, ori la Ministerul Muncii. Practic, ordonanta ce trebuie emisã prevede ca noua societate de închidere a minelor sã preia din mers cei 2.455 de angajati pe care minele Paroseni, Petrila si Uricani, care se închis, îi au acum.

Mai mult, noua societate va gestiona si disponibilizatii, iar cifrele sunt deja stabilite. „Societatea Nationalã de Închidere a  Minelor va avea un calendar si e normal ca, în urmãtoarele luni, sã fie disponibilizãri, în functie de acordul  pe care îl vom avea cu partenerii sociali, respectiv cu sindicatele. Eu cred cã, în ianuarie – februarie, vom avea disponibilizãri de personal cumulate pe 2012 – 2013. Este vorba despre 515 persoane”, a mai spus Drãgoi.

Cei care vor pleca sunt de la minele neviabile care vor intra în închidere si conservare si responsabilii din CNH sustin cã productia nu va fi afectatã.

Diana Mitrache