Consiliul Local de la Petrosani nu a fost de acord cu majorarea tarifului pentru sustinerea  asociatiei care se ocupã de gestionarea animalelor fãrã stãpân.
Consiliul Judetean Hunedoara nu poate sustine financiar aceastã activitate, astfel cã responsabilitatea a fost plasatã în sarcina administratiilor locale.
La Petrosani a existat un proiect de hotãrâre privind majorarea contributiei, numai cã alesii locali s-au opus acestei propuneri. În plus, consilierii locali sustin cã fondurile alocate sunt pentru a sustine o suprastructurã încãrcatã de rude.
“Eu cred cã este cea mai proastã glumã de când sunt consilier local de 3 ani si jumãtate. Cum sã dai la câini 3 miliarde? Era 3,50 si am dat 1 miliard acum mai pun 5. (…)Sunt 34 de câini. Sã dãm  3 miliarde pe 34 de câini? Pãi îi luãm toti acasã si am terminat…”,  a spus consilierul local ALDE, Mihai Barbu.
De cealaltã parte, directorul DADPP Petrosani, Ciprian Preda a tinut sã precizeze cã ADI Animale fãrã Stãpân sunt  “aproape în faliment, au datorii foarte mari. (…) Consiliul Judetean  s-a retras din asociatie si ei trebuie cumva sã îsi acopere cheltuielile”.
„Noi am fost la acest adãpost si erau 34-36 de câini iar la adãpostul privat erau 150 de câini. Noi dãdeam în fiecare an 1 miliard …. Doamnã, erau câini de la Baru Mare, de la Bãnita în adãpostul din Petrosani. De fapt cheltuiala mare este suprastructura aia cu tot felul de neamuri…”, a tinut sã sublinieze consilierul ALDE, Milu Vladislav.  Un alt consilier local, Ioan Rus (PSD) a  încercat sã explice cã la serviciul de ecarisaj din Petrosani erau 6 angajati ale cãror salarii se ridicau undeva la 100 de mii de lei pe an.
„Nu este catastrofalã fosta cotizatie, sigur nu ne permitem mai mult, nu votãm proiectul. Faceti un calcul la un salariu minim pentru 6 oameni si calculati unde s-au dus banii si ce economie facem. Pânã în momentul de fatã serviciul a fost benefic pentru primãrie”,  a spus Ioan Rus.  2,5 lei/cap de locuitor este cotizatia anualã plãtitã de  municipalitatea de la Petrosani, însã luna  trecutã cei de la ADI Animale fãrã Stãpân au solicitat majorarea cotizatiei la 7,5 lei/cap de locuitor. Curtea de Conturi a constatat cã CJ Hunedoara a finantat ilegal asociatia care se ocupã de  maidanezi. În ceea ce priveste activitatea  centrului care se ocupã de câinii maidanezi, prejudiciul este de 4.416.000 lei.
Cosmin BACIU