În perioada 23-27 septembrie a.c. în mai multe zone  montane din judetele Caras-Severin si Hunedoara (Poiana Mãrului si Lunca Cernii) are loc  exercitiul national „ForFirEx 2019”.
Sunt implicate echipaje terestre si aeriene ale Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apãrãrii Nationale, Ministerului Apelor si Pãdurilor, Ministerului Sãnãtãtii, Ministerului Transporturilor, Serviciului de Telecomunicatii Speciale, Directiei Silvice, Salvamont,  asociatiilor specializate (cercetare aerospatialã, 4×4, radioamatori, canine).
În cursul zilei de luni, au fost instalate bazele de operatii în care vor sta cazati cei peste 400 pompieri implicati în simularea din judetele Hunedoara si  Caras-Severin.
Tototdatã, au fost  testate procedurile si canalele de  informare-decizie destinate punerii în aplicare a „Conceptiei nationale de rãspuns în caz de incendii de pãdure”. Începând de ieri,  salvatorii si autoritãtile implicate au de gestionat situatii complexe pentru organizarea interventiei aero-terestre în zone dificile, realizarea dispozitivelor de stingere cu mai multe motopompe care sã transporte apa în munte, alimentarea  rezervoarelor cu ajutorul elicopterelor, precum si salvarea persoanelor  dispãrute sau rãtãcite în zone greu accesibile.
Incendiile de pãdure sunt caracterizate de propagarea foarte rapidã a flãcãrilor si acces dificil, fapt pentru care este necesarã reducerea  timpului de rãspuns printr-o interventie  imediatã cu o dislocare mare de resurse umane si materiale.
Interventia în astfel de situatii se realizeazã prin punerea în aplicare a „Conceptiei nationale de rãspuns în caz de incendii de pãdure” de cãtre toate institutiile care compun Sistemul National pentru Managementul Situatiilor de Urgentã (SNMSU) si care pot pune la  dispozitie resurse umane si materiale în scopul limitãrii, înlãturãrii si revenirii la starea de  normalitate.
Concluziile derulãrii exercitiului „ForFirEx” vor sta la baza actualizãrii si completãrii documentelor operative de organizare a interventiilor la incendii de pãdure si vor certifica nevoile operative de dotare cu tehnicã si echipamente dedicate a structurilor cu atributii de actiune în cazul manifestãrii acestui tip de risc. Pregãtirea temeinicã a salvatorilor rãmâne unul dintre pilonii pe care se construieste  succesul misiunilor, iar pentru sustinerea acestui deziderat  aplicatiile tactice  planificate la nivelul IGSU si inspectoratelor pentru situatii de urgentã vor continua pe tot parcursul anului.