În urmã cu doi ani, în cartierele oropsite ale municipiului Petrosani au fost amenajate mai multe parcuri si locuri de joacã pentru copii. În timp ce în Aeroport sau Bosnea (unele dintre acestea) au rezistat si pot fi utilizate si astãzi (mãcar partial), “Pistruiatul” din Colonie a fost vandalizat imediat dupã ce a fost construit.

Prin urmare, o nouã initiativã lãudabilã a primãriei s-a transformat în praf si pulbere. „Omul sfinteste locul” spune o parabolã româneascã, dar problema apare când omul are si câte un cal prin preajmã. Vesnicii cai „libertini” detinuti de un „om” din Colonie, care au hãlãduit chiar si prin parcul central al municipiului, sunt vinovati si de pasterea arborilor exotici plantati în parcul numit „Pistruiatul”. Si cabalinele nu au pãscut orice fel de arbori ci niste ditamai magnolii grandi-flora, aduse pe bani grei, care se pare cã au avut un gust plãcut, pentru cã au fost roase pânã aproape de rãdãcinã. De fapt, amenajarea parcului a costat circa 20.000 de lei, bani europeni ajunsi, partial, în burta patrupedelor, si ele europene.

Aceasta nu ar fi însã singura problemã pentru cã unii bipezi au distrus bãncile si obiectele de joacã pentru copii. În plus, într-un colt al „Pistruiatului”, astãzi un fel de spatiu viran, a rãsãrit si un spatiu de depozitare a gunoaielor…

Mircea Nistor