Sistemul energetic polonez, model pentru România

Sistemul energetic polonez este un model pentru România. La Bucuresti cea de-a doua rundã de consultãri interguvernamentale dintre România si Republica Polonã.
În marja acestor consultãri interguvernamentale, Secretarul de Stat, Doru Visan, a semnat Memorandumul de Întelegere între Ministerul Energiei din România si Ministerul Energiei din Republica Polonã privind  cooperarea în domeniul energiei. Din partea Ministerului Energiei din Polonia, Memorandumul a fost semnat de cãtre Secretarul de Stat, Krzysztof Kubów. Recunoscând  interesul de intensificare a cooperãrii  energetice si luând în considerare asemãnãrile în ceea ce priveste obiectivele politicilor energetice si climatice, precum si impactul implementãrii Pachetului legislativ privind Energia Curatã pentru 2030 si nu numai, ambele tãri doresc sã exploreze în continuare, în detaliu, domeniile de interes comun care pot fi exploatate pentru a consolida vocea  ambelor tãri la nivelul UE, dar si la nivel international.
“Existã un potential semnificativ de  cooperare în sectorul energetic între România si Polonia, care are capacitatea de a se constitui într-un instrument valoros care sã aducã rezultate  pozitive si concrete în sensul cresterii  securitãtii energetice, diversificãrii surselor si a rutelor de aprovizionare cu energie, prosperitãtii economice, în progresul cãtre un viitor sigur, accesibil si durabil  pentru ambele tãri”, a declarat Secretarul de Stat, Doru Visan.
Totodatã, discutiile bilaterale purtate cu aceastã ocazie între  delegatiile celor douã ministere au reliefat cã atât România, cât si Polonia, pun în centrul cooperãrii principiul asigurãrii securitãtii energetice, prin  dezvoltarea unui mix energetic diversificat si echilibrat si prin  diversificarea surselor si a rutelor de aprovizionare cu energie. Oficialii celor douã ministere ale Energiei si-au exprimat interesul reciproc de a coopera în domeniul energiei electrice, unde existã arii strategice de interes reciproc, precum  sectorul nuclear si cel al cãrbunelui, si de a-si armoniza pozitiile în cadrul forurilor europene si  internationale. Apreciind în mod deosebit pasii  importanti pe care Polonia i-a fãcut în  dezvoltarea sectorul LNG, partea românã a reiterat interesul pentru identificarea celor mai bune solutii tehnice în vederea accesului pietei românesti la volumele de gaze ce vor putea fi disponibile prin  terminalul polonez Swinujscie.
Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.