“Tranzitie justã în Hunedoara”, conferintã cu reprezentantii Greenpeace Romania si Bankwatch

Reprezentantii Greenpeace Romania si Bankwatch vin în Valea Jiului. Activistii de mediu vor organiza, în data de 23 septembrie, o conferintã a cãrei temã este „Tranzitie justã în Hunedoara – Diversificare economicã, echitabilã si durabilã”.
“Ne face plãcere sã vã invitãm  pe 23 septembrie, la ora 10:30, la conferinta de presã care anuntã lansarea raportului „Tranzitie justã în Hunedoara – Diversificare economicã, echitabilã si durabilã”, pregãtit de Centrul Român de Politici Economice – CEROPE. Evenimentul va avea loc la Palatul Cultural al Minerului Lupeni (strada 6 august), în prezenta mai multor oficialitãti locale si centrale, precum si a unor reprezentati ai  societãtii civile locale”, aratã  organizatorii.
Evenimentul este organizat  în contextul în care la sfârsitul anilor ’90, a avut loc un amplu program de restructurare a sectorului minier în Valea Jiului, regiunea fiind direct  afectatã de disponibilizãrile masive. Minerilor si comunitãtilor nu li s-au oferit alternative viabile, echitabile si durabile, cu exceptia unor proiecte izolate. Douãzeci de ani mai târziu, regiunea este încã monoindustrialã, iar rata de emigrare rãmâne ridicatã. În contextul oportunitãtilor create în ultimul an în Uniunea Europeanã pentru regiunile carbonifere, raportul redactat de CEROPE poate oferi solutii privind dezvoltarea Vãii  Jiului. Pe baza unei modelãri de tip input-output, studiul urmãreste alternativele la minerit în Valea Jiului, axându-se pe principalele sectoare ale economiei – agriculturã, industrie si servicii.
Contextul national si european este favorabil pentru a implementa solutiile enuntate în raport. Valea Jiului este regiune pilot în cadrul Platformei pentru Regiuni Carbonifere în Tranzitie cu mai multe pãrti interesate implicate activ în acest proces. Raportul este relevant pentru realizarea Strategiei de  dezvoltare a regiunii, document  definitoriu pentru urmãtorul exercitiu financiar 2021-2027.
Greenpeace România militeazã pentru o revolutie energeticã care sã elimine folosirea combustibililor fosili din productia de energie, pentru a limita efectele dezastruoase ale  schimbãrilor climatice. Greenpeace sustine o tranzitie cât mai acceleratã dinspre aceste surse murdare de energie, cãtre cele curate si durabile, provenite din surse regenerabile (soare, vânt). Împreunã, putem  asigura o tranzitie  justã si rãspunde provocãrilor de ordin economic si social care apar atunci când minele si termocentrale pe cãrbune se închid.

Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.