Vasilicã Jurca, din Petrila, în Germania. Experiente cu zone miniere

Primari din mai multe tãri ale Europei, cu precãdere din zone foste regiuni miniere,  s-au întâlnit în Germania, la finele sãptãmânii trecute, iar din Valea Jiului, la acel forum european a participat primarul din orasul Petrila, Vasile Jurca.
Toti cei prezenti au fãcut front comun pentru a contracara plecarea oamenilor din orasele ce nu mai au industrie.
„Problemele cu care noi ne confruntãm acum în Valea Jiului se confruntã si celelalte tãri din UE, unde au fost tot zone monoindustriale, carbonifere. Oamenii sunt în situatia de a fi obligati sã plece din acele zone, ca sã îsi gãseascã locuri de muncã în afara tãrii, din cauzã cã se restrânge mineritul. Se vrea, prin acest forum, gãsirea unor solutii pentru ca oamenii sã nu mai plece din zona de bastinã”, a spus Vasilicã Jurca, primarul orasului Petrila. Nici în alte tãri situatia nu este mai bunã si primarul spune cã în Germania, când s-a închis o mare fabricã, autoritãtile locale au dãrâmat 10 blocuri. Asa cã acum, toti se gândesc sã atragã cumva noi investitori, dar care sã ofere locuri de muncã viabile.  „Reconversia, în primul rând, se gândeste pe turism. Ideea  principalã ce s-a desprins este cã ar trebui sã aducem cât mai multe firme cu capacitãti mici. Sã nu mai ajungã orasele dependente de un mastodont economic, care creazã mii de locuri de muncã si, în momentul în care activitatea se restrânge sau se închide, moare si localitatea”, a mai precizat Vasilicã Jurca.  În Germania au ajuns nu mai putin de 50 de primari din comunitatea europeanã: Polonia, Grecia, Bulgaria si România. Toti au ca obiectiv comun reconversia zonelor lor, foste industriale, unirea lor fãcându-se cu scopul de a deveni o voce mai puternicã la Bruxelles. Asta, pentru a atrage fonduri  special destinate localitãtilor din care provin.
Diana Mitrache

Advertisements

2 comentarii la „Vasilicã Jurca, din Petrila, în Germania. Experiente cu zone miniere

  • 17 septembrie 2019 la 19:08
    Permalink

    Ce nu inteleg toti oamenii astia, este faptul ca V Jiului se depopuleaza in ritm accelerat! Toate activitatile de genul celei prezentate in articol sunt strict exercitii de imagine sau ,,noi ne facem ca muncim si ei se fac ca ne cred”. Cand vor ,,descaleca” investitorii aia, o vor face intr-un loc in care vor mai fi doar bugetarii si pensionarii. Cam asta este situatia! Altfel, vin alegeri, romanul se incapataneaza sa voteze cam aceleasi fete care s-au perindat pe la putere 30 de ani in diverse partide. Trista tara, pacat ca e locuita! Eu sunt plecat din RO de 4 ani, m-as intoarce dar nu am la ce! Am studii postuniversitare si in cel mai bun caz in V Jiului daca gasesc un post de agent vanzari pot spune ca ,,m-am realizat”. Eventualele posturi care ,,se scot” pe piata muncii in sistemul de stat, sunt deja aranjate de aparatul corupt al institutilor statului roman. Altfel toate bune, se inlocuiesc retele de apa, se anvelopeaza blocuri, ca in 20 de ani, tineretul acestei zone nu va mai exista . Pacat!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.