Lucrãri de investitii pe datorie. Primãriile hunedorene au bugetele planificate pe ani de zile, dupã ce edilii au luat credite peste credite pentru a rezolva problemele de interes edilitar. Si, dacã ar fi nevoie, un împrumut si-ar face loc numaidecât în bugetele si asa sãrãcite în ultimii ani.

Banii din bugetele locale sunt neîndestulãtori, asa cã alesii locali apeleazã la credite. A devenit deja o practicã pentru primãriile hunedorene sã dea fuga la bãnci atunci când vor sã rezolve o problemã stringentã de interes edilitar. Asa apar trotuare noi, fatade de blocuri, acoperisuri, ori se achitã cota ce revine primãriilor pentru lucrãrile de investitii pe bani europeni. Oricum limita legalã de îndatorare este de maximum 30% din buget si încã  nu a fost atinsã. La Deva, însã, edilii mai au un pas pânã la acest procent. Conform datelor oficiale, gradul de îndatorare calculat pentru luna octombrie este de 21,12%. Veniturile proprii sunt de aproape 84 de milioane de lei, în timp ce datoria publicã este de aproape 18 milioane de lei cu tot cu comisioane si dobânzi.

La Petrosani, sumele împrumutate sunt mai mici decât în municipiul resedintã de judet, dar e drept si bugetul propriu este net inferior. Astfel, veniturile proprii au fost calculate la putin peste 31 de milioane de lei, iar primãria s-a îndatorat deja la bãnci pentru extinderea retelelor de alimentare cu gaze, reabilitarea termicã a unor clãdiri ori repararea unor strãzi. Acum, gradul de îndatorare al Primãriei a ajuns la 5,7%, dar edilii se gândesc sã acceseze si alte credite.

„În principal, creditul a fost luat pentru cofinantarea proiectelor care sunt finantate din fonduri structurale europene si pentru investitii în infrastructura de drumuri. (…) În perspectivã ne gândim sã accesãm si alte credite pentru lucrãri care eu estimez sã le realizãm în urmãtorii doi – trei ani”, a declarat Tiberiu Iacob – Ridzi, primar Petrosani.

Vulcanul are un bulevard nou – nout, mai multe strãzi modernizate si scoli mult mai aspectuoase. Primãria a beneficiat de fonduri nerambursabile, dar a avut nevoie si de credite. Primarul Gheorghe Ile recunoaste cã s-a împrumutat pentru lucãrile de investitii, dar cu o dobândã deloc împovãrãtoare, de numai 7% si nu se grãbeste sã returneze banii. Nici edilii din Lupeni nu îsi fac probleme din cauza acestor împrumuturi care greveazã bugetele locale si, pentru implementarea proiectelor europene, ar mai accesa o linie de credit.  „Primãria Lupeni are un credit luat acum câtiva ani, de 8,6 milioane de lei, pentru infrastructura orasului. Termenul de rambursare este de 20 de ani. Dacã vom mai lua credite, vom lua doar pentru proiectele europene, întrucât avem un proiect european de 340 de miliarde de lei vechi si un alt proiect de 100 de miliarde de lei vechi”, a spus  Gabriel Lungu, city manager Lupeni:.

Creditele pot actiona, însã, si ca un bumerang. Aninoasa, de exemplu, unul dintre cele mai sãrace orase hunedorene, nu mai poate face fatã datoriilor care depãsesc 7 milioane de lei noi. Suma este imensã, în conditiile în care acest lucru înseamnã bugetul total al Primãriei Aninoasa pe doi ani.  Edilii recunosc cã, numai la o bancã datoria este de 3,7 milioane de lei si suma trebuie achitatã urgent, altfel s-ar putea trezi cu portãreii la usã.

Carmen Cosman