„Eroii din Petrila” / Au scãpat orasul de cersetori si i-au fãcut premianti

Peste 100 de copii, din familii sãrace, vin zilnic la sediul Asociatiei Salvati Copiii din Petrila si aici este a doua lor casã, pe care o numesc Casa visului împlinit. Voluntarii de aici se laudã cu performantele lor si, dupã ce au eradicat efectiv cersetoria si vagabondajul, au fãcut din acesti copii premianti. La Salvati Copiii se stie: cine nu pleacã în excursie, nu e premiant.
Si multi sunt cu note foarte mari, pentru cã aici, dupã ce mãnâncã, îsi fac lectiile. „Anul acesta avem 85 de copii pe  centrul de zi si 44 pe alt proiect deosebit, care îi priveste pe copiii ai cãror pãrinti sunt plecati la muncã în strãinãtate.
Aici mãnâncã, aici îsi fac lectiile, beneficiazã de consiliere psihologicã, primesc rechizite, 15 excursii am avut numai anul acesta, tabãrã la mare cu premianti, anul acesta 24, dar am avut si 34”, ne spune Valeria Popescu, presedinta Organizatiei Salvati Copiii Hunedoara.
Noi i-am gãsit la masã, în primele zile ale acestui nou an scolar, si ne-au spus cã aici le place si se simt bine. Nimeni nu lipseste si motivul lor este sã plece în tabere. O fetitã, care îsi zice Adi, era foarte bucuroasã sã ne spunã cât i-a plãcut în prima ei cãlãtorie cu trenul. „A fost foarte  frumos la mare si pe  tren am avut niste emotii foarte mari, fiindcã eu niciodatã nu am fost cu trenul.Am plecat în tabãrã pentru cã am învãtat bine si doamnele de la centru m-au ajutat si asa am luat premiu. Dacã înveti, nu e deloc greu”, mi-a spus ea.

Si, cei care nu au fost la mare, cautã acum scuze, dar promit sã învete mai bine.
„Nu m-au luat pe mine, cã sunt prea mic. O sã învãt bine si o sã mã comport frumos anul acesta. Fac lectii cu doamnele de aici”, îmi spune un alt bãiat, care era supãrat cã el nu a vãzut marea, dar si-a  promis cã va merge în vara viitoare.
Cel mai greu le este celor ce au unul sau ambii pãrinti plecati în strãinãtate si despre ei, cei de la centru ne spun cã nu o duc deloc mai bine. E dorul de oamenii care le-au dat viatã si, chiar dacã am vrut sã vorbim cu unul dintre acesti copii, l-am lãsat în gândurile lui, pentru cã l-au podidit lacrimile.
„Acesti copii sunt tot sãraci. Am sperat cã sunt altfel, dar sunt la fel de sãraci, la fel de necãjiti, parcã eu îi simt mai tristi, le lipseste mama si tata, deci tot sãraci sunt”, se scuzã Valeria Popescu, când vorbim despre neputinta celor mici lãsati acasã cu vecini, bunici, sau frati mai mari, înecati în lacrimi de dor.
Organizatia Salvati Copiii din orasul Petrila este printre primele din România, pionieratul fiind acum dovada cã lucrurile au mers spre bine. Au fost premiati si evidentiati pentru rezultatele lor, dar putini sunt cei care le întind acestor copii o mânã de ajutor. Si asta se vede dupã ce acesti copii terminã liceul.  „Pãcat cã ne oprim când nu ar trebui sã ne oprim. Copiii nostri, dupã ce terminau liceul, urmau facultatea. Am avut, într-o perioadã scurtã de timp, 16 absolventi de facultate, care s-au descurcat foarte bine. Acum, de multe ori, si dupã 8 clase, pleacã la muncã. Dupã liceu, nici vorbã de facultate! Aici ne doare, cã se rupe lantul unde e cel mai important”, a conchis Valeria Popescu.
Cei de la Salvati Copiii au avut 68 de caravane în tot judetul Hunedoara si le-au spus oamenilor sã nu îsi abandoneze copiii în grija oricui, dacã pleacã la muncã în strãinãtate. Este o suferintã tacitã, dar copiii vin si socializeazã si aici, în Casa visurilor împlinite, uitã de tot.
Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.