Vagoanele cu cãrbunele extras din subteranul minelor apartinãtoare Complexului Energetic Hunedoara ar putea fi pãzite de agenti înarmati. Complexul Energetic Hunedoara cautã o societate care sã asigure paza obiectivelor.
Societatea energeticã a scos la  licitatie contractul de “Servicii de pazã armatã cu armã neletalã a obiectivelor, bunurilor si valorilor pentru sucursalele EM Lonea, EM Livezeni, EM Vulcan, Prestserv si Servicii de patrulare si protectie a încãrcãturii convoaielor de vagoane”.
„Firma ce va presta serviciile de pazã armatã cu armã  neletalã a obiectivelor, bunurilor si valorilor, va presta si servicii de patrulare si  protectie a încãrcãturii convoaielor de vagoane pe relatiile EM Vulcan – Prestserv: Statia CFU Coroiesti; statia CFR Vulcan – Prestserv: Statia CFU Coroiesti; Prestserv: Statia CFU Coroiesti – statia CFR Iscroni, cu patrule mobile de agenti ce vor preveni orice tentativã de sustragere din încãrcãtura convoaielor de vagoane sau a unor componente ale acestora. Patrularea si protectia încãrcãturii convoaielor de vagoane se executã cu patrulã mobilã. Patrula va avea un numãr de 6 agenti  înarmati cu armã neletalã, numãr ce va include si unul sau mai multi agenti ce vor conduce activitatea si vor rãspunde de bunã desfãsurare a acesteia. Traseul de patrulare cuprinde parcursul liniilor ferate mai sus mentionate pe care la momentul respectiv se regãseste un convoi de vagoane în miscare sau stationare”, aratã documentatia.  1.782.453 lei este valoarea  contractului. O societate care apartine unui controversat om de afaceri a pãzit Complexul Energetic Hunedoara si a avut acces, inclusiv, la datele personale ale celor ce intrau în sediul CEH. Este vorba de  firma de pazã controlatã de Remus Rãdoi, zis ”Coditã”.
“Specialistii din cadrul Directiei de Ordine Publicã – Serviciul Sisteme de Securitate Private s-au deplasat în Olt, procedând la efectuarea verificãrilor sediului social si administrativ al societãtii, împreunã cu politisti din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Olt. La fata locului s-a  constatat faptul cã societatea în cauzã nu îsi desfãsoarã activitatea în aceastã locatie”, potrivit se aratã în rãspunsului primit de Libertatea de la IGPR. Pe de altã parte, firma Spartan Pazã si Protectie –  cea de numele cãreia s-au derulat contractele cu CEH si Spitalul de Urgentã Petrosani – nu a mai  cerut reînnoirea licentei, care a expirat pe 6 iulie.
Spartan a intrat pe ”piata” pazei CEH în luna august a anului trecut, dupã ce a câstigat licitatia în acest sens. Un contract evaluat la câteva milioane de lei. Atât de bine a pãzit obiectivele CEH, încât a ajuns sã fie actionatã în instantã si sanctionatã pentru furturile repetate de la Mina Vulcan. Potrivit deciziei Tribunalului Hunedoara, peste 90.000 de lei  trebuie sã achite cei de la Spartan pentru cablurile, transformatoarele electrice si alte subansamble sustrase de sub nasul paznicilor, sumã  actualizatã cu rata inflatiei. Iar pe rolul instantelor de judecatã mai sunt niste procese între aceleasi pãrti.
Cosmin BACIU