Documentele pentru înfiintarea Societãtii Nationale de Închideri Mine Valea Jiului au fost depuse, însã existã o problemã din partea Guvernului. Dupã ce si acest inconvenient va fi rezolvat, atunci se va putea vorbi de separarea efectivã a activelor viabile de cele neviabile ale Companiei Nationale a Huilei.

Pasii fãcuti în ultima perioadã pentru înfiintarea Societãtii Nationale de Închidere Mine Valea Jiului au fost mici, însã destul de importanti.c el putin asta ne spun reprezentantii noii unitãti. În tot acest timp existã si o problemã majorã legatã de o hotãrâre de Guvern care întârzie sã fie emisã.

“Fatã de interventiile pe care le-am avut, pasii sunt destul de îndrãzneti, ne aflãm aproape de final. Am putea spune cã în momentul de fatã toate documentele au fost autentificate la notariat, au fost depuse, mai sunt mici retusuri care se vor rezolva sãptãmâna viitoare cu deschiderea de cont în vederea transferului de capital social în lichiditãti. Marea problemã rãmâne în continuare actul normativ de infintare a societãtii el a fost creionat aceastã sãptãmânã sub forma unui document la Ministerul Economiei Comertului si Mediului de Afaceri si a fost înaintat spre consultare la Ministerul de Finante urmând sãptãmâna viitoare sã aibã loc o discutie pe fond vis a vis de acest pentru cã el sã fie înaintat Guvernului  si aprobat ca sã devinã un act normativ în toatã puterea cuvântului”, a declarat Petre Dragoescu, directorul Societãtii Nationale de Închidere Mine Valea Jiului.

Dupã ce la nivel guvernamental se va rezolva si aceastã problemã, atunci se va face separarea concretã a unitãtilor viabile de cele neviabile si de transferul personalului.

“Dupã ce acesti pasi vor fi îndepliniti, practic se face acea separare, o separare în documente, practic este un alt angajator si de acolo cu tot ce decurge din  documentele în vigoare, derogãrile care se fac pe anumite legi în vederea necreerii unui disconfort  pentru pentru angajati, iar pentru angajatori toate conditiile rãmân aceleasi”, a mai precizat sursa citatã.

Totodatã se are în vedere si pãstrarea drepturilor de care ortacii beneficiazã în prezent, dar pe viitor se va negocia un nou Contract Colectiv de Muncã pentru angajtii noii societãti.

“Categoric da (semnarea unui nou CCM-n.r.), în prima parte dorinta noastrã este preluarea angajatilor cu toate drepturile salariale care le au în momentul de fatã si toate drepturile ce decurg din contractul colectiv de muncã existent pânã la semnarea unui nou contract de muncã într-o perioadã viitoare”, a mai declarat Dragoescu.

Societatea Nationalã Închideri de Mine Valea Jiului va fi înfiintatã ca urmare a deciziei, din 2010, a Uniunii Europene privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cãrbune pânã în 2018. Astfel, s-a stabilit cã mina Petrila sã fie închisã pânã la sfârsitul anului 2015, iar celelalte douã, Uricani si Paroseni, pânã în 2018.

Raul IRINOVICI