Pãsatul momârlãnesc dus peste hotare

O delegatie din municipiul Petrosani, formatã din 8 persoane, va pleca în Ungaria, la Varpalota pentru a promova ofertele turistice, economice si traditionale.
De altfel, municipiul Petrosani este înfrãtit cu orasul maghiar Varpalota. Delegatia din Petrosani va fi formatã, în principal din producãtori locali si pãstrãtori de traditii  gastronomice.
“Este vorba de niste  produse traditionale, mâncãruri traditionale momârlãnesti pe de-o parte. Mai este si o firmã de mezeluri si preparate din carne din Valea Jiului care va expune la Varpalota”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.  Una din persoanele care va face parte din delegatie este Petru Gãlãtan, care le va prezenta maghiarilor un produs traditional momârlãnesc, si anume pãsatul. Petru Gãlãtan detine Muzeul Momârlanului din Petrosani. O altã delicatesã specificã momârlanilor din Valea Jiului este toacana de oaie, însã ingredientele  necesare pentru prepararea acestui deliciu culinar nu se pot transpota pânã la Varpalota.
“Vrem sã facem acolo un cazan de pãsat traditional  si sã ducem niste costume momârlãnesti sã facem o micã expozitie. De mâncare nu mai facem altceva. Am fi vrut sã facem si tocanã de oaie, dar e problemã cu transportul cãrnii”, a declarat Petru Gãlãtan, pãstrãtor al traditiilor locale.  La Varpalota va avea loc în perioada 13-14 septembrie cea de-a XVII-a editie a Târgului Traditional Var- Expo
Cosmin BACIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.