ApaServ Valea Jiului, prima companie care a semnat proiectul finantat prin POIM

De 100 de ani ar fi avut nevoie societatea de apã din Valea Jiului pentru a implementa proiectele de modernizare a retelelor de apã si canal, dacã nu ar fi existat fondurile europene. Ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu, s-a aflat, la sfârsitul sãptãmânii trecute, la ApaServ Valea Jiului, acolo unde a luat contact cu echipa din cadrul societãtii.
Fondurile europene sunt cheia dezvoltãrii. Operatorul de apã si canal, ApaServ Valea Jiului, scrie un manual de  utilizare cu succes al fondurilor structurale.
„Noi ca operator de apã nu am fi putut face nimic singuri dacã nu aveam de partea  noastrã primãriile din Valea Jiului si Consiliul Judetean Hunedoara. Ca operator functionãm în sase localitãti din Valea Jiului. Pe partea de est, Petrila si Petrosani, pe partea de vest Aninoasa, Vulcan, Lupeni si Uricani. Ca si  structurã avem peste 300 de kilometrii de apã si peste 300 de kilometrii de canalizare. Fiecare oras prin primul  program, prin care am extins retele,  si ulterior prin al doilea program prin care realibitãm retelele”, a declarat Cristian Ionicã, director general al SC ApaServ Valea Jiului.
Seful Departamentului de Dezvoltare din cadrul SC ApaServ Valea Jiului, Monica Tarcea, a subliniat cã fãrã  fondurile europene, societatea ar fi avut nevoie de un secol pentru a implementa aceste proiecte de modernizare,  reabilitare si extindere a retelelor de apã si apã uzatã.
„Obiectivul principal al ApaServ-ului a fost sã aducã serviciile de apã si canalizare la standardele unor servicii de  calitate europeanã. Pentru acest lucru am avut nevoie de bani multi pe care nu îi avem. Ne-am fi dorit sã facem investitiile din fonduri propri dar dintr-o analizã sumarã am  înteles cã am fi avut nevoie de aproape 100 de ani pentru finantarea acestui obiectiv. Am ales calea care sã poatã rezolva cu costuri suportabile un sistem performant de servicii,  respectiv accesarea finantãrilor nerambursabile. Asemenea proiecte majore au însemnat o provocare pentru ApaServ  si pentru unitãtile administrativ teritoriale care ne sustin. Nu existã o retetã care sã garanteze succesul dar la baza realizãrilor noastre trebuie sã stea o echipã puternicã pe care noi aici la ApaServ o avem. Nucleul îl avem dar sustinerea este de la primãrii, Consiliul Judetean si de la oamenii care reprezintã aceste institutii. Proiectul nostru de pe POIM are 16 contracte, douã contracte de servicii, am avut un contract de achizitii de utilaje pe care l-am si finalizat si celelalte contracte pe lucrãri din care nouã sunt deja în implementare si mai sunt patru aflate în procedurã de licitatie în diverse stadii. Sperãm ca din cele patru, douã sã le mai  semnãm pânã la sfârsitul  acestui an iar celelalte douã în prima jumãtate a anului viitor”, a declarat Monica Tarcea, sef Departament de Dezvoltare din cadrul SC ApaServ Valea Jiului.
“Nu pot fi decât mândru de faptul cã, dupã Rovana Plumb, un alt ministru al Fondurilor Europene apreciazã activitatea exceptionalului colectiv de la Apa Serv Valea Jiului. Prezenta doamnei ministru Roxana Mînzatu, alãturi de care am fost prezent astãzi la sediul operatorului de apã din Valea Jiului pentru a analiza exemplul de bune practici pe care-l reprezintã Apa Serv în implementarea de proiecte europene si, mai ales, cuvintele de apreciere ale acesteia la adresa fostilor mei colegi sunt mãgulitoare dar binemeritate. Mã bucur cã am fãcut parte din acest colectiv de exceptie si-i felicit pe colegii de la Apa Serv Valea Jiului pentru cã pãstreazã la aceleasi standarde ridicate nivelul activitãtii lor. Le multumesc pentru cã au fãcut din aceastã firmã un operator model la nivelul tãrii si la nivel european. Le multumesc si primarilor Vãii Jiului pentru cã tin aproape de Apa Serv si sustin în mod exemplar  activitatea acestui operator si îi multumesc doamnei ministru Roxana Mînzatu pentru cã vede la modul corect strãdaniile si munca acestor oameni deosebiti, de care mã leagã si pe mine, ca fost director, amintiri  frumoase si proiecte reusite în folosul tuturor cetãtenilor din Valea Jiului”, a declarat Costel Avram, administratorul public al juddetului Hunedoara. Ministrul Fondurilor Europene a felicitat echipa Apa Serv Valea Jiului pentru faptul cã este prima companie care a semnat  proiectul finantat prin POIM si a subliniat importanta colaborãrii cu UAT-urile din zonã.
„Stiu cã sunteti primul operator care ati reusit performanta de a semna o finantare pe bani europeni. Este un lucru impresionant ceea ce ati reusit sã faceti aici în Valea Jiului nu doar pe proiectele de apã si canalizare dar si pe toate proiectele depuse pe finantare europeanã. Dorinta mea a fost sã vãd dacã la momentul de fatã aveti capacitatea de a lua bani europeni tocmai în ideea în care ne pregãtim de acest ITI care va exista cu sigurantã în Valea Jiului si care deocamdatã existã pe Delta Dunãrii. Am fost impresionatã sã vãd cã în competitie cu celelalte regiuni, cu celelalte judete ati luat cât ati putut de multi bani”, a declarat, la Petrosani, Roxana Mînzatu, ministrul Fondurilor Europene.  Conducerea societãtii a prezentat stadiul proiectului „Modernizarea infrastructurii de apã si apã uzatã în judetul Hunedoara (Valea Jiului)  2014-2020”, în valoare de 384.329.650,38 lei, finantat din Fondul de Coeziune prin POIM 2014-2020.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „ApaServ Valea Jiului, prima companie care a semnat proiectul finantat prin POIM

  • 9 septembrie 2019 la 11:55
    Permalink

    traiasca PSD roman in frunte cu tovarasa Dancila

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.