Copiii de la Clubul Copiilor din Petrila si-au pus talentul în practicã si au povestit, în imagini, despre imprtanta apei în viata noastrã. Cei mici au dat dovadã de imaginatie, iar prin culori au dat viatã plansei de desen.
Experienta copiilor a fost deschisã cu o poveste despre importanta apei. Asa cum spune si citatul ApaServ, Valea Jiului, apa este viatã.
“Suntem la a doua editie a colaborãrii cu Clubul Copiilor din Petrila iar tema este aceeasi, Povestea Apei. Este aceeasi temã pentru cã povestea apei a început încã din anii 500 de pe vremea egiptenilor unde  s-au folosit primele metode de tratare a apei si continuând pânã în anii 1900 când apa ca sã devinã potabilã a fost  dezinfectatã. Am ajuns în zilele noastre la Uzina de apã Jiet care are si ea o anumitã poveste a apei pentru cã ea a fost pusã în functiune în anul 1987 si pânã în anul 2014-2015 având acelasi flux de tratare care avea la un moment dat multe  deficiente în utilizare. S-a ajuns în situatia în care nu se putea livra apã potabilã  populatiei, lucru care ducea la oprirea statiei, lucru care ducea la acele întreruperi cu orele la alimentarea cu apã potabilã în Petrila si Petrosani. Aceastã poveste a apei a continuat si la ApaServ pentru cã statia a fost reabilitatã în totalitate. Au rãmas doar peretii, în rest tot ceea ce a însemnat flux tehnologic, tehnologii de tratare, reactivi folositi pentru tratarea apei, substante de dezinfectie a apei, totul a fost modificat. Trebuia sã ne încadrãm într-o normã europeanã, dar pânã la urmã acest lucru înseamnã o sigurantã a populatiei. Copiii sunt cei care transmit informatia cea mai realã. Dacã eu intru în detalii tehnice poate denaturez aceastã poveste frumoasã care se va materializa prin niste picturi, copilul fãrã sã aibã cunostinte tehnice transmite exact ce vede. Ca toatã aceastã poveste tehnicã sã fie legatã si de partea artisticã, dupã prima editie în care atât noi cât si colegii nostri am fost impresionati de gândirea copiilor si de ce au realizat ei prin acele picturi pe sticlã. Am hotãrât cã este momentul sã facem un parteneriat si am decis ca înainte de a începe scoalã sã facem aceastã  întâlnire”, a declarat Cristian Ionicã,  director general al SC ApaServ Valea Jiului.

Povestea apei a fost  naratã pentru a doua oarã la Statia de tratare a apei de la Jiet, în cadrul unei actiuni comune a operatorului de apã din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, si Clubul Copiilor din Petrila. Prima editie, din 2018, s-a bucurat de un real succes.
“Este cea de-a douã colaborare pe care noi o avem si tot ceea ce facem, facem în interesul copiilor si pentru educatia lor. Am aflat azi cu totii cât de mult a  contribuit apa si ce factor civilizator este aceasta. Le-am dat copiilor pentru a doua oarã o temã care este Povestea Apei, o temã prin care ei sã se exprime artistic si prin care ei sã-si exprime pe pânzã  sentimentele. Pentru Clubul Copiilor Petrila societatea ApaServ este un  partener important pentru cã este un loc în care noi putem veni fizic cu copiii si în care putem învãta foarte multe lucruri. Ei pot fi si educati altfel pentru cã aceastã educatie nu se face doar în scoalã si în clase, ci se poate face oriunde. Este un tip de educatie extrascolarã si tocmai de aceea vãd foarte important acest  parteneriat”, a spus Radu Chinta, director al Clubului Copiilor Petrosani.
Workshop-ul a luat nastere ca urmare a unei  discutii mai vechi purtatã de oficialii Apa Serv si cei de la Clubul Copiilor din Petrila, iar apoi materializatã. Datã fiind întelegerea, între ApaServ Valea Jiului si Clubul Copiilor din Petrila a fost semnat un acord de colaborare.
Cosmin BACIU