SRI analizeazã situatia de la Complexul Energetic Hunedoara

Administratia Prezidentialã si Serviciul Român de Informatii au luat la cunostintã de situatia de la Mintia. Sindicalistii de la Sindicatul Solidaritatea Hunedoara au transmis, încã de acum circa o lunã de zile, o informare cãtre institutiile statului în care arãtau situatia dezastruoasã cu care se confruntã termocentrala.
Acum, SRI si Administratia Prezidentialã au aflat, oficial, de problemele energeticienilor.  Administratia Prezidentialã, prin consilierul de stat  Gabriel-Cristian Piscociu sustine cã “am luat la cunostintã din petitia adresatã Presedintelui României,  domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastrã. În vederea analizãrii problemelor semnalate, petitia dumneavoastrã a fost trimisã la Ministerul Energiei. Urmeazã ca, în  termenul legal, institutia  sesizatã sã comunice, Administratiei Prezidentiale si dumneavoastrã, solutia  adoptatã”.
Cei de la Serviciul Român de Informatii vor analiza  informatiile prezentate de sindicalisti. Reamintim faptul cã cei de la Sindicatul Solidaritatea Hunedoara mentionau cã Ministerul Energiei de resort încearcã oprirea termocentralei Mintia. La termocentrala Mintia se vorbea de importul de cãrbune cu un continut redus de sulf. Asta pentru a putea respecta obligatiile de mediu. Numai cã potrivit  sindicalistilor de la Mintia,  ministerul de resort ignorã datele studiului.
“Ministerul Energiei invocã prevederile unor directive (…) sau decizii (…) ale UE (…), petru a motiva retragerea din exploatarea a grupurilor energetice de la Mintia, fãrã sã tinã cont de recomandãrile Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Energie – ICEMENERG Bucuresti care a executat  pentru termocentrala Mintia un test de ardere a unui sort de cãrbune subbituminos cu continut scãzut de sulf, ceea ce a dus la un rezultat al emisiei de SO2 cu valori între 137-163 mg/Nm3. Acest institut recomandã totodatã continuarea testelor pe  cazanul propriu-zis de la Mintia, test ce poate confirma faptul cã Termocentrala Mintia devine astfel singura centralã din România conformã la conditiile de mediu impuse de BAT pentru anul 2021 (sub 150 mg/Nm3), prin simpla utilizare a acestui tip de  cãrbune subbituminos. Nu întelegem în acest context de ce Ministerul Energiei nu a recomandat folosirea acestui tip de cãrbune încã din anul 2007 sau cum justificã Ministerul închiderea termocentralei Mintia având în vedere costul infim pentru conformarea la conditiile de mediu, precum si faptul cã din 2003 existã în depozitul  termocentralei echipamentele necesare retehnologizãrii grupului energetic nr. 4, nemontate nici la aceastã datã. Nu întelegem de ce Ministerul Energiei nu înfiinteazã piata de capacitate, un mecanism european de  asigurare a capacitãtii care asigurã tranzitia spre  energia regenerabilã, fãrã  vulnerabilizarea SEN”, aratã Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.  Termocentrala Mintia are o putere instalatã de 1288 MW.
Cosmin BACIU

Un comentariu la „SRI analizeazã situatia de la Complexul Energetic Hunedoara

  • 9 septembrie 2019 la 12:01
    Permalink

    aceasta bomba ecologica trebuia inchisa demult

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.