Interventie cu succes la salvarea unui urs prins într-o capcana improvizata

În data de 05 septembrie 2019, ora 10.19, jandarmii hunedoreni au fost sesizati prin intermediul SNUAU 112 cu privire la faptul ca în zona cabanei Sasa, din masivul Parâng, un urs este prins în lat. Sesizarea a venit de la gestionarul fondului de vânatoare, care ulterior a sprijinit actiunea de eliberare a ursului.
Catre zona indicata s-au deplasat 4 jandarmi montani din cadrul Detasamentului 3 Jandarmi Lupeni, care au verificat aspectele sesizate si au luat masuri pentru izolarea locului în care se afla ursul, în zona ajungând si 1 ofiter cu 2 agenti de politie din cadrul Politiei Petrosani, precum si responsabililul din partea fondului de vânatoare.
Totodata, a fost informata Echipa de Interventie Rapida constituita în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians din care fac parte jandarmi montani din Postul de Jandarmi Montan Vata de Jos, rangeri ai Asociatiei Zarand si medic veterinar. De asemenea, a fost solicitata si prezenta unui medic veterinar din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Hunedoara.
În acest fel, a fost activata Procedura de actiune privind situatiile de urgenta generate de animalele salbatice aflata în vigoare la nivelul judetului Hunedoara.
Pâna la sosirea Echipei de Interventie Rapida Specializat?, jandarmii montani afla?i deja la fata locului au luat masuri pentru a impiedica patrunderea altor persoane catre urs, fapt ce ar fi determinat autoranirea animalului.
Echipa de Interventie Rapida Specializat? a ajuns la fata locului în jurul orei 13.00, iar medicul veterinar a tranchilizat animalul care avea peste 3 ani si aproximativ 150 kg. Dupa ce a fost tranchilizat, ursul a fost eliberat din lat, i-au fost acordate îngrijirile necesare si au fost colectate datele bio-morfologice ale acestuia. Totodata, ursul a fost supravegheat peste 2 ore, pâna când si-a revenit si s-a retras în padure în conditii de siguranta, actiunea fiind încheiatala orele 16.20.

Conform Legii 407/2006, a vânatorii si a protectiei fondului cinegetic, actualizata, practicarea vânatorii cu laturi consituie infractiunea de braconaj, care se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În acest sens, a fost demarat? cercetarea pentru identificarea autorilor faptei.

3 comentarii la „Interventie cu succes la salvarea unui urs prins într-o capcana improvizata

 • 6 septembrie 2019 la 07:47
  Permalink

  Cata grija pentru animalele salbatice.Pentru contribuabilul de rand nu este atata agitatie,poate muri linistit.Pagubele care le fac animalele salbatice pe proprietatile private,care sunt impozitate la greu de statul roman,nu sunt despagubite de nimeni.

  Răspunde
  • 7 septembrie 2019 la 14:32
   Permalink

   bravo,acum are liber la mancat de oi si vaci din gospodariile oamenilor

   Răspunde
 • 7 septembrie 2019 la 21:34
  Permalink

  trebuia omorat ca altfel ne omoara el pe noi

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.