În era telecomunicatiilor si a vitezei, timpul zboarã cu o rapiditate uimitoare. Însã, în lumea asta mai sunt oameni si locuri în care si pentru care timpul parcã a stat. Poate din comoditate, din nepricepere sau chiar mânati de dorinta de a rupe în douã singurãtatea, în Valea Jiului, judetul Hunedoara, încã mai sunt oameni care îsi cautã jumãtatea pe calea clasicã, foarte în vogã în anii 90, respectiv la sectiunea de matrimoniale a unor publicatii. 

Rãsfoind un astfel de ziar, la rubrica cu pricina gãsim zeci de anunturi, în principal din partea unor oameni trecuti de 40 de ani, care cu vorbe dulci în care pun toatã convingerea, încearcã sã-si gãseascã un suflet lângã care anii vârstei a doua sã fie mai usor de trãit. “ Porumbita mea frumoasã, vino la mine acasã, cã am casã si avere si te iubesc cu plãcere”, stã scris într-un astfel de anunt, în care, bineînteles, este mentionatã data si locul de întâlnire între cei doi porumbei.

Într-un alt anunt, un bãrbat îsi exprimã regretul cã nu s-a putut prezenta la întâlnirea stabilitã tot prin scrisori trimise la redactia ziarului cu pricina. “Pentru Cod Alexandra: Îmi cer scuze cã nu am putut veni la întâlnire, dar sunt ocupat cu muncile câmpului. Doresc sã reprogramãm, sã ne întâlnim  în fata Liceului Industrial din Petrosani. Nu vei regreta, eu voi fi cu un ziar în mânã”.  În  multitudinea de anunturi de acest fel, gãsim si bãrbati cãsãtoriti, trecuti de prima tinerete, care cautã plãceri carnale, distractii înfocate, dar neapãrat cu femei focoase si frumoase. Dacã sunt si mai tinere, cu atât mai bine.

“Domn, 47 de ani, educat, cu stare materialã bunã, cãsãtorit, doresc sã cunosc  o tânãrã doamnã sau domnisoarã ca amantã. Ofer fericire si sprijin material”, se aratã într-un singur anunt din cele aproape 30 de acest fel. Dar, nu toate rândurile exprimã convingere si sperantã, ci si frustrare si arogantã. “Pentru Cod S.A. Spre deosebire de tine, care esti nevastã de vagonetar cu patru clase, eu sunt actor pensionar, absolvent de Conservator. Toatã familia ta nu are atâta scoalã câtã vacantã am luat eu. Ti-ai arãtat adevãratul caracter. Servus! Cod:Lake”. Însã, dincolo de rigiditate sau un oarecare pragmatism al unor astfel de mesaje, cele mai multe exprimã singurãtate si dorinta de a nu îmbãtrânin singur. “Domn vãduv, 56 de ani, 1, 70 înãltime, 70 kg, pensionar, nu beau alcool, foarte sincer, foarte serios, fãrã minciuni, harnic, adevãrat om de casã, foarte curat, fãrã copii deloc, foarte credicios si corect fatã de doamne, ofer fericire pentru tot restul vietii. Întâlniri în Petrosani, Cod: Viatã fericitã”.

Rândurile de acest fel din partea unor oameni singuri sunt cele mai multe din sectiunea Matrimoniale, care doresc sã caute, convingã si cine stie, chiar sã gãseascã alinare si o sansã la altã viatã decât cea de pânã acum.

Luiza Andronache