Institutul de cercetare din Petrosani îsi mãreste parcul auto achizitionând douã autoturisme de tip “berlinã”. 310.00 de lei este suma  alocatã pentru cele douã masini.
Autoturismele “vor fi achizitionate pentru desfãsurarea activitãtilor de  cercetare în teren, pentru reducerea  timpului de deplasare al delegatilor, în vederea solutionãrilor problemelor legate de expertizele tehnice ale diferitelor evenimente . De asemenea, vor fi  achizitionate pentru solutionarea numãrului mare de cereri pentru efectuarea  de cãtre specialistii INCD INSEMEX Petrosani a serviciilor stiintifice si tehnologice de specialitate. Autoritatea contractantã va achizitiona aceste autoturisme, deoarece, numãrul deplasãrilor în tarã si strãinãtate,  a crescut semnificativ, iar unele autoturismele existente în parcul auto al institutului, folosite în prezent, au atins un grad de uzurã fizicã si moralã  ridicat, iar alte 2 (douã) autoturisme vor fi scoase din uz”, aratã INSEMEX. INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU SECURITATEA MINERA SI PROTECTIE ANTIEXPLOZIVA – INSEMEX Petrosani va achizitiona aceste autoturisme tip berlinã, deoarece, numãrul deplasãrilor în tarã si strãinãtate, a crescut semnificativ, iar unele autoturismele existente în parcul auto al institutului, folosite în prezent, au atins un grad de uzurã fizicã si moralã ridicat, iar alte douã autoturisme vor fi scoase din uz.
“Se doreste achizitionarea acestor tipuri de masini, deoarece, spatiul de depozitare este mai mare, în vederea transportãrii atât a personalului de  cercetare al institutului, cât si pentru aparatura necesare efectuãrii expertizelor tehnice ale evenimentelor generate de explozii ale substantelor combustibile si materiilor explozive, dar si servicii  stiintifice si tehnologice de specialitate. Prin achizitionarea acestor autoturisme tip berlinã – 2 buc, se va solutiona  temporar problema deplasãri la fata  locului a specialistilor din cadrul institutului, având în vedere, cã autoritatea  contractantã, desfãsoarã activitãti de cercetare fundamentalã, aplicativã, de dezvoltare tehnologicã si de transfer tehnologic pentru mai multe directii, printre care si pentru expertize tehnice ale evenimentelor generate de explozii ale substantelor combustibile si materiilor explozive, dar si servicii stiintifice si tehnologice”, mai aratã INSEMEX.
INSTITUTUL NATIONAL DE CERCETARE – DEZVOLTARE PENTRU SECURITATEA MINERA SI PROTECTIE ANTIEXPLOZIVA – INSEMEX Petrosani are urmãtoarele misiuni: Cercetãri fundamentale si aplicative, dezvoltare tehnologicã în domeniile reglementate, de interes public national privind evaluarea si prevenirea riscurilor în activitãtile cu pericol de atmosfere explozive si toxice, inclusiv în ceea ce priveste utilizarea explozivilor, protectia mediului în zonele afectate de activitãti miniere si conexe acestora, încercarea si certificarea echipamentelor, instruirea si atestarea personalului, activitãti de  salvare si închidere a minelor, precum si elaborarea si aplicarea unor reglementãri privind activitãtile respective.
De asemenea, Institutul efectueazã cercetãri în scopul dezvoltãrii cunostintelor, a solutiilor tehnice de prevenire, protectie si limitare a exploziilor (reactii de ardere rapidã), generate de amestecuri aer-substante inflamabile (gaze, vapori, ceturi si prafuri combustibile) sau de substante periculoase cu proprietãti explozive intrinseci (explozivi de uz civil, articole pirotehnice).
Cosmin BACIU