Consilierii judeteni au votat proiectul de hotãrâre privind aprobarea Acordului de colaborare si înfrãtire între Judetul Hunedoara din România si Raionul Strãseni din Republica Moldova.
Campania “Centenar prin înfrãtiri” este initiatã si organizatã de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni în scopul sprijinirii si întãririi legãturilor cultural, lingvistice, economice si sociale dintre România si comunitãtile locale de unde provin. În acest sens, Consiliul Judetean Hunedoara a considerat oportun de a rãspunde initiativei Presedintelui Consiliului Raional Strãseni de a încheia un acord de colaborare si înfrãtire între judetul Hunedoara si Raionul Strãseni din Republica Moldova.
“Acordul are ca obiectiv înfrãtirea celor douã unitãti administrative-teritoriale si colaborarea pe multiple planuri de interes comun, în domeniile: administratie public localã, economic, învãtãmânt, culturã,  turism si sport, politici de tineret, sãnãtate, asistentã socialã”, aratã CJH.
Pentru ca acest parteneriat sã fie posibil si legal acordul a fost înaintat spre avizare si cãtre Ministerul Afacerilor Externe – Directia Tratate Internationale, dar si Ministerului Dezvoltãrii Regionale si Administratiei Publice. Raionul Strãseni este un raion din centrul Republicii Moldova, la 23 km depãrtare de Chisinãu, capitala Republicii Moldova. Suprafata totalã este de 760 km². Populatia întregului raion este de 88 717 locuitori, dintre care 19 631 locuiesc în orase, iar 69 086 la sate. În raion se numãrã 16 616 copii (0–14 ani), 60 560 adulti (15–57/61 ani) si 11 541 pensionari (peste 57/61 ani).Raionul Strãseni are 39 localitãti: 2 orase, 25 comune si 12 sate.
Cosmin BACIU