Petrosani: gunoaie, vaci, blocuri distruse si zeci de copii

Blocul social din Colonia municipiului Petrosani a ajuns un adevãrat focar de boli, iar mai nou, locatarii de acolo se plâng cã s-au accidentat si câteva  dintre scãri sunt un real pericol pentru cei care urcã sau coboarã.
Au smuls balustradele, le-au dus la fier vechi si acum toti copiii de acolo sunt în pericol. Si accidentele nu au întârziat sã aparã. Unul dintre locatarii de acolo spune cã s-a accidentat atât de rãu, încât acum are nevoie de operatie si se scuzã când ne conduce pe scãrile pline de mizerie, din care duhoarea de urinã rãzbate cu putere.
„E foarte periculos, cã sunt multi copii în scara asta. La etajul IV miscã balustrada de 2 ani de zile si nu se iau deloc mãsuri. De când nu mai avem sef de scarã, nimeni nu s-a mai ocupat de bloc, s-a rupt balustrada, au dus-o în uscãtorie. De acolo a luat-o altcineva si a dispãrut de aici. Au dus-o la fier vechi. Sunt multi copii, cã fiecare garsonierã are unul, doi, sau chiar 5 copii. Nu au fost accidente, doar eu am cãzut de aici si am umãrul rupt si ar trebui sã mã operez, ca sã îmi punã o tijã în umãr”, spune omul.
Stãtea pe scarã, afarã din bloc, alãturi de alte femei ce întindeau rufe si multi copii. Viata lor este între douã vizite la sediul asistentei sociale, unde încaseazã venitul minim garantat. Sunt oameni sãraci si unii dintre ei sunt abonati chiar la cantina socialã, însã, niciunul nu ar pune mâna sã mãture scara.

„Ar trebui sã iei o mãturã sã cureti!” i-a spus personajul nostru unei tinere venitã sã ne arate unde a cãzut recent un vecin la etajul IV si cum ei au legat cu ceva cârpe balustrada, „cã mai umblã beti si cad si vai ce s-au rupt ultima datã”. Fata, însã, nici sã nu audã: „Du-te mã, da ce îs io? Femeie de serviciu?”, i-a aruncat aceasta.
Blocurile sociale au fost date la cheie si toate aveau inclusiv mobilã, însã, în timp, chiriasii s-au tot schimbat, structura locuintelor degradându-se continuu. Primarul din Petrosani  spune cã e vina celor ce locuiesc acolo si cã doar ei ar trebui sã aibã grijã de spatiul în care locuiesc. În plus, o parte chiar vor fi evacuati în scurt timp, pentru cã, desi nu îsi achitã taxele, au pretentia de a locui acolo si fac si mizerie.
„Ati vãzut cum au smuls efectiv balustrada în mai multe locuri! Noi tot intervenim punctual. Mergem si discutãm si cu ei si e clar cã nu întretin acele spatii. O parte dintre ei i-am actionat în judecatã pentru neplata chiriei si suntem la faza la care existã hotãrâri judecãtoresti. Îi evacuãm, dar nici ei nu fac curat”, spune Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petrosani.
Primarul recunoaste cã ei fiind chiriasi, au pretentii, dar, în tot acest timp, tot locatarii sunt cei care continuã distrugerea locuintelor. „Normal cã sunt chiriasi, dar asta nu le dã dreptul sã distrugã bunurile de pe scarã, sau chiar din apartamente. Avem situatii în care ne-au vândut caloriferele si ce mai aveau înãuntru. Au fost evacuati, altii urmeazã, dar recunoastem cã este o problemã destul de complicatã cu întretinerea acelor spatii. Dar sunt chiriasi de bunã credintã”, a conchis edilul, care recunoaste cã nu reuseste sã facã educatie cu acesti oameni.
Locuintele sociale au fost predate la cheie de administratia localã, dupã ce acolo s-a investit într-o fostã garnizoanã militarã dezafectatã. Spatiul, însã, a ajuns un adevãrat focar, si asta, dacã nu mai punem la socotealã vacile ce pasc în gunoi si care creazã imaginea unei lumi si mai dezolante.
Diana Mitrache

3 comentarii la „Petrosani: gunoaie, vaci, blocuri distruse si zeci de copii

 • 30 august 2019 la 21:54
  Permalink

  Sa stai intr-o locuinta cu chirie …..sa nu platesti chiria …sa distrugi locuinta…..dar sa ai pretentia ca altcineva sa iti faca curat si altcineva sa iti ofere conditii probabil de 3 stele…..asta e gandire tipica „a la valea jiului „…….intr-un oras normal… aceste specimene erau demult scoase in strada ……te si apuca rasul in hohote……niste parliti care nu au nici o meserie… care fac umbra pamantului de pomana …au pretentia sa locuiasca in conditii decente…..dar fara sa plateasca nimic….si mai presus sa li se ofere si curatenie gratuita…..pai domnule primar…faceti-le domnule pe plac ….eventual dati-le si niste bani…ca doar ai merita …..ia oferiti-le de curiozitate un loc de munca sa vedeti il accepta….raspunsul cred ca il cunoasteti……te si apuca rasul nu alta…..

  Răspunde
 • 31 august 2019 la 17:06
  Permalink

  La Lupeni langa restaurantul Gloria proprietatea primarului urla muzica coloratilor si el nu aude!!!!!!!Poate e plecat in concediu !!!!!!! Valea jiului va fi Valea RRomilor

  Răspunde
  • 31 august 2019 la 23:33
   Permalink

   pai e cam a RRomilor dupa cum bine spui……la cum arata aia pe acolo…. negriciosi …tatuati ….cu pantaloni rupti….stand in fata unor blocuri mizerabile si ascultand „imnul zonei ” adica manele oribile….. ei fiind debransati de la utilitati ….datori pe la intretinere ….locuind in niste garsoniere mizerabile ……o imagine de evul mediu….o imagine care intoarce stomacul pe dos oricarui om care viziteaza zona…..cu asa oameni …cu asa administratie… cu asa imagine ….veti avea parte de investitori la sfantu asteapta……e o diferenta intre orasele civilizate …si valea jiului de….. „ani lumina „…..

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.