Vara aceasta, Geoparcul International UNESCO Tara Hategului si Geoparcul aspirant UNESCO Tinutul Buzãului au fost adevãrate laboratoare în aer liber, locuri de studiu pentru studentii Universitãtii din Bucuresti.
Asociatia Studentilor Geologi si Geofizicieni de la Universitatea din Bucuresti a derulat în perioada iulie – august douã proiecte de  cercetare, câte unul în fiecare geoparc, oferindu-le studentilor oportunitatea de a descoperi, în teren, ce înseamnã valoarea unui teritoriu.
În Geoparcul Tara Hategului, studentii au petrecut aproape douã sãptãmâni în încercarea de a deslusi cum era viata în urmã cu vreo 70 de milioane de ani, pe fosta Insulã a Hategului înconjuratã de apele Mãrii Tethys. În cadrul proiectului ”Tara Hategului îsi dezvãluie misterele”, ei au participat la mai multe prospectiuni preliminarii în teren, coordonati de conf. dr. Zoltán Csiki – Sava, de la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti. Mai mult, au avut parte de o întâlnire cu unul dintre cei mai renumiti paleontologi portughezi la nivel international, profesorul asociat Octávio Mateus de la Universitatea NOVA din Lisabona, aflat în vizitã în România si în Geoparc. La finalul aplicatiilor în teren, studentii au prezentat rezultatele obtinute, în cadrul evenimentului ”Conferintele Geoparcului”. Evenimentul, aflat la a doua editie, îsi propune promovarea stiintei în rândul publicului larg aflat în Tara Hategului. Invitatul special din acest an a fost prof. univ. dr. Iuliana Lazãr de la Facultatea de Geologie si Geofizicã a Universitãtii din Bucuresti, care a încântat publicul cu ”Povestea Mãrii Tethys” si fascinanta lume marinã din vremuri mai vechi chiar decât dinozaurii.

Cel de-al doilea proiect al studentilor, intitulat ”Tinutul Buzãului – cadrul natural reflectat în patrimoniul imaterial”, s-a desfãsurat în perioada 17 – 23 august, în viitorul geoparc UNESCO din judetul Buzãu. A fost o tabãrã interdisciplinarã pentru cã studentilor de la Facultatea de Geologie si Geofizicã li s-au alãturat si  studenti geografi si biologi din Universitatea din Bucuresti. Sub îndrumarea lect. univ. dr. Alexandru Adrãsanu si drd. Cristina Toma, incursiunea în Geoparcul Tinutul Buzãului i-a ajutat pe studenti sã descopere la fata locului care sunt directiile de urmat în definirea si constructia unui Geoparc UNESCO si cum poate influenta un geoparc dezvoltarea economicã sustenabilã a unui teritoriu. Pe parcursul taberei, ei au desfãsurat cercetãri în teren la principalele obiective de vizitare ale geoparcului si  s-au întâlnit cu reprezentanti ai comunitãtilor locale.
Cele douã proiecte  studentesti confirmã interesul tinerilor pentru Programul Geoparcuri Internationale UNESCO din România al Universitãtii din Bucuresti. Acest program a fost distins, la finele anului trecut, cu douã dintre marile premii ale Senatului Universitãtii, recunoscându-se astfel valoa­rea educationalã si stiintificã a conceptului de geoparc, initiat si pus în aplicare de Facultatea de Geologie si Geofizicã si coordonat de lect. univ. dr. Alexandru Andrãsanu.
Proiectele ”Tara Hategului îsi dezvãluie misterele” si ”Tinutul Buzãului – cadrul  natural reflectat în patrimoniul imaterial” ale Asociatiei Studentilor Geologi si Geofizicieni au fost realizate cu sprijinul Complexului Cultural Sportiv Studentesc Tei – Bucuresti, Dino Parc Râsnov, Geoparcului International UNESCO Tara Hategului, Geoparcului Tinutul Buzãului si Universitãtii din Bucuresti prin Programul Geoparcuri Internationale UNESCO din România.
Adina POPA