Simpozion international la Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva

În perioada 1-8 septembrie 2019 se desfãsoarã la Deva lucrãrile simpozionului international MINORITIES AT THE EDGES OF EMPIRES.
Evenimentul este organizat de Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iasi în parteneriat cu Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane Deva, Muzeul National de Istorie a României – Bucuresti si Universitatea din Helsinki si reuneste specialisti din Finlanda, China, Germania, Republica Cehã, Italia, Estonia si România.
Temele abordate sunt legate de aspectele specifice ale etnicitãtii, circulatiei populatiei, mãrfurilor, dar mai ales a ideilor si conceptelor, în limitele spatiale si cronologice în care au figurat pe scena istoriei marile imperii ale Antichitãtii. Din Orientul Apropiat antic si pânã la pax Russica, sunt tratate aspecte metodologice si studii de caz cu privire la granitele si minoritãtile imperiilor lumii. Nu întâmplãtor, simpozionul este legat si de existenta, în vecinãtatea Devei, a sitului de la Micia, azi comuna Vetel,  jud. Hunedoara, asezare deosebit de importantã în apãrarea vesticã a  provinciei Dacia, constituind în acelasi timp si un important punct vamal cu o evolutie spectaculoasã în perioada de final a stãpânirii romane în Dacia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.