Mai multe unitãti de producere a energiei vor rãmâne fãrã licente

Mai multe unitãti de producere a energiei vor rãmâne fãrã licente, este decizia ANRE.
Ministerul Energiei si Autoritatea Nationalã de Reglementare în Energie (ANRE) au demarat o  analizã pentru a identifica centralele de producere a energiei care nu mai sunt functionale si care îsi vor pierde licenta. Mãsura este necesarã pentru ca aceste unitãti sã nu mai aparã în statisticile oficiale privind capacitatea energeticã instalatã a tãrii.”România are teoretic o putere instalatã de foarte mari dimensiuni, 24.000 de MW, iar disponibili efectiv sunt undeva la 16.000. Ceilalti 8.000 MW sunt, în mare mãsurã, megawati care nu mai existã fizic sau nu mai sunt disponibili de foarte multã vreme”, a spus seful ANRE, Dumitru Chiritã, prezent la conferinta Focus Energetic. Deja au fost identificate capacitãti de 3800 de MW care îsi vor pierde licentele.”Împreunã cu Ministerul Energiei am reusit sã facem o primã evaluare a acestor  capacitãti, a celor 8.000 de MW. Sunt peste 3.800 identificati pânã la finele anului vom lua decizia privind suspendarea si  ridicarea licentelor, astfel încât România sã nu mai aparã pe site-ul Comisiei Europene cu informatii care nu sunt reale. Aceste date trebuie sã fie apropiate de realitate, pentru cã ele genereazã disponibilitate pentru investitori de a realiza capacitãti energetice, atât de necesare pentru România si pentru regiune”, a sustinut Chiritã.
Oficialul ANRE a arãtat cã în aceastã toamnã vor fi publicate primele concluzii ale analizei. Potrivit calculelor,  termocentrala Mintia, unica unitate de productie a energiei termice din  vestul tãrii, asigurã doar 1% din necesarul zilnic de energie. 1,6% este contributia termocentralelor  din cadrul Complexului Energetic Hunedoara la Sistemul Energetic National. La nivel declarativ, CEH contribuie cu 5% la mentinerea în functiune a Sistemului Energetic National. Practic, documentele celor din minister sunt contrazise de realitate. Termocentralele Paroseni si Mintia au contribuit  doar cu 1,6 procente  la productia de energie,  în perioada de vârf din acest an.
Cosmin BACIU

Advertisements

Un comentariu la „Mai multe unitãti de producere a energiei vor rãmâne fãrã licente

  • 30 august 2019 la 18:23
    Permalink

    si iarasi ne punem intrebarea cum mai functioneaza si din ce bani sunt intretinute aceste gauri negre ale ec numite Mintia si Paroseni

Comentariile sunt închise.