Termocentrala Paroseni monitorizeazã factorii de mediu, iar în acest sens  conducerea Complexului Energetic Hunedoara a demarat o procedurã. 11.040 de lei este suma alocatã pentru întocmirea studiului.
“Achizitia de servicii de monitorizare a factorilor de mediu este necesarã pentru îndeplinirea cerintelor privind mentinerea Autorizatiei Integrate de Mediu nr. 3/02.05.2019 a Sucursalei Electrocentrale Paroseni, care prevede obligatia detinãtorului de autorizatie ca sã asigure monitorizarea factorilor de mediu, prin efectuarea mãsurãtorilor periodice ale concentratiilor de poluanti specifici, respectiv prin realizarea periodicã de analize fizico-chimice pentru apa uzatã menajerã, apa tehnologicã care nu necesitã epurare, apa de suprafatã, apa subteranã, analize de sol si de analizã a calitãtii aerului (emisii si emisii), din surse dirijate si din depozitele de cãrbune si depozitele de zgurã si cenusã”, aratã oficialii CEH. Prin monitorizarea factorilor de mediu se vor determina valorile concentratiilor de poluanti specifici. Valorile determinate se vor compara cu valorile limitã admisibile. Pentru toate acestea se emit buletine de analizã sau rapoarte de determinare pe care se înregistreazã valorile limitã admisibile. Monitorizarea factorilor de mediu se face pentru verificarea încadrãrii concentratiilor de poluanti specifici în valorile limitã admise.
“Monitorizarea factorilor de mediu este o obligatie legalã, prevãzutã prin  autorizatia integratã de mediu si cea de gospodãrire a apelor pe care Sucursala Electrocentrale Paroseni le detine. Nerespectarea  obligatiilor de monitorizare a factorilor de mediu si a conditiilor privind calitatea factorilor de mediu, pot atrage rãspunderea  contraventionalã a societãtii. Pentru respectarea  prevederilor din actele de reglementare si evitarea poluãrilor este necesarã supravegherea permanent prin efectuarea determinãrilor de laborator”, mai aratã CEH.
Termocentrala Paroseni este prima instalatie a Complexului Energetic Hunedoara conformã  legislatiei europene de mediu, dupã o investitie de 65,3 milioane de euro. Lucrãrile au fost finalizate anul trecut.
Societatea are douã sucursale care desfãsoarã activitãti cu profil energetic, respectiv Electrocentrale Deva si Electrocentrale Paroseni, si cinci sucursale care desfãsoarã activitãti cu profil minier, respectiv Exploatarea Minierã Lonea, Exploatarea Minierã Livezeni, Exploatarea Minierã Vulcan, Exploatarea Minierã Lupeni si sucursala Prestserv Petrosani.
Cosmin BACIU