Copiii sunt din ce în ce mai conectati la tehnologie. În baza unui parteneriat international activ, în perioada 7-22 august, în 7 comune din Tara Hategului si în orasul Hateg, au avut loc o serie de activitãti  destinate copiilor.
Demaratã încã dinainte de revolutie, prietenia dintre Tara Hategului si regiunea Finistere din Franta genereazã actiuni benefice comunitãtii noastre.
“De ani buni, în fiecare varã, o serie de tineri animatori francezi dau viatã scolilor de la sat si oras în perioada vacantelor. Pentru cã tot mai multi copii aleg tableta si smartphone-ul în locul jocurilor, o  alternativã distractivã si educativã s-a extins de la an la an. În aceste trei sãptãmâni, nu mai putin de 8 localitãti din Tara Hategului au gãzduit centrele de vacantã, în care, de luni pânã vineri, în intervalul 09:00-14:00, copiii comunitãtilor au învãtat francezã, au fãcut miscare, au descoperit tainele art&craft prin jocuri si activitãti menite sã le captiveze interesul si atentia”, spun  organizatorii
Cele opt centre de vacantã au functionat în orasul Hateg si în comunele Sântãmãria-Orlea, Sãlasu de Sus, Pui, Bretea Românã, Densus, Sarmizegetusa, Rãchitova. Partenerii proiectului au fost Asociatia Quimper – Sântãmãria Orlea – Pays de Hateg (cu sediul în Quimper, regiunea Bretagne, Franta), Asociatia Intercomunalã Tara Hategului, Consiliul Judetean Hunedoara, Inspectoratul Scolar Judetean Hunedoara, si toate primãriile, consiliile locale si scolile gimnaziale din localitãtile mentionate.
În medie, peste 400 de copii au participat, zilnic, în toate centrele de vacantã. Centrele au functionat cu coordonarea unui profesor al scolii, un coordonator-animator francez si câte doi animatori români. Apogeul centrelor de vacantã a avut loc  sãptãmâna trecutã, la Baza de agrement din Sântãmãria-Orlea,  pe stadion: o întâlnire intercentre, la care  au participat toti  animatorii din toate centrele, împreunã cu copiii care au participat la activitãti de-a lungul celor douã-trei sãptãmâni de functionare.
Cosmin BACIU