Sindicalistii de la Mintia reactioneazã dupã raportul publicat de Greenpeace în care aratã cã anual circa 120 de persoane îsi pierd  viata din cauza poluãrii termocentralei.
Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara considerã cã acest raport vine în contextul în care la termocentralã se fac probe pentru testarea cãrbunelui indonezian.
“Se pare cã a fost activatã celula de crizã, nu cumva sã reusim testarea cãrbunelui fãrã sulf si conformarea la mediu. Datele folosite nu sunt asumate, dar nici perioada de monitorizare. Dacã acum la functionarea a 8% din capacitatea Mintiei sunt atâtea cazuri de deces, câte au fost la functionarea la capacitate? Pare o actiune concertatã, la fix o zi dupã ce am vizitat ministerul si  i-am acuzat de subminarea economiei. Consider cã acest atac ne confirmã cã suntem pe drumul bun”, sustine Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Greenpeace a evaluat impactul emisiilor termocentralei Mintia asupra sãnãtãtii, iar rezultatele indicã aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului “O evaluare integratã a impactului emisiilor de la termocentrala pe bazã de cãrbune Mintia din România asupra calitãtii aerului si sãnãtãtii”.
Termocentrala Mintia functioneazã în prezent fãrã o autorizatie integratã de mediu si fãrã instalatii de reducere a poluãrii  (desulfurare) necesare pentru a fi autorizatã, aceasta reprezentând o sursã importantã de poluare a aerului în România, cu potentiale efecte semnificative asupra comunitãtilor si ecosistemelor din jur.
Cosmin BACIU