De la jazz-ul clasic la cele mai noi forme de exprimare artisticã, iubitorii de jazz au ocazia si la a doua editie a Deva Jazz Festival sã se bucure de libertatea creatoare a unor artisti desãvârsiti. Diversitatea stilurilor este asiguratã si în acest an, fiecare grup propunând un program complex unde instrumentele specifice muzicii de jazz slujesc  admirabil talentul si profesionalismul muzicienilor invitati.
Nume cunoscute si recunoscute la nivel mondial asigurã line-ului editiei: PAPERJAM (RO),JANET EVRA TRIO (SUA),LETECKI PEKINEZERI (MK),  MONSTEIN ENSEMBLE (CH), THE GAMBLERS – SREMSKA MITROVICA – (SRB), BLUE NOISE (RO), SORIN ZLAT QUINTET(RO), STEEL JAZZ QUARTET&NISTOR PURCARIU (RO) Momentul de vârf al festivalului este asigurat de cãtre MARTHA HIGH & THE SOUL COOKERS (SUA).
„Regina muzicii soul” Martha High realizeazã o adevãratã cãlãtorie de explorare a mostenirii muzicale, aducându-vã vremurile al naibii de bune de odinioarã, împreunã cu The Soul Cookers!!! Martha High a cântat pe scenã cu James Brown timp de 30 de ani, fiind cea mai îndelungatã colaborare de acest gen, iar în prezent, face turnee în întreaga lume ca solistã a trupei lui Maceo Parker, un alt vechi aliat al Godfather of Soul.
Meritele sale ca unul din cei mai de încredere colaboratori al lui Brown, fac din Martha High o contributoare incontestabilã la istoria muzicii soul. Ei au fost împreunã la vestitul concert al lui James Brown de la Boston Garden din Aprilie 1968, în seara de dupã asasinarea lui Martin Luther King, când Brown a împiedicat prin simpla sa prezentã pe scenã si prin mesajul pozitiv, escaladarea violentelor. Martha a fost de asemenea alãturi de James Brown cu ocazia curajoasei cãlãtorii în Vietnam, pentru a da spectacol în fata trupelor americane si la concertul Rumble În The Jungle din Zair, unde au avut 60,000 de spectatori, mai multi decât la meciul George Foreman/Muhammad Ali, desfãsurat sub acelasi nume în Kinshasa.

Workshop-uri

Evenimentul nu se limiteazã doar la concertele sustinute pe scenã de cãtre grupurile invitate ci este condimentat cu workshop-uri si ateliere muzicale pentru copii, sustinute de artisti si moderatori, la care curiosii pot lua contact pentru prima datã cu instrumente precum: vibrafon, tobe,  percutii, claviaturi sau chitarã. Moderatorii momentului ce va avea loc în fiecare zi de la ora 12,00 în filigoria din Parcul Cetãtii va fi asigurat de cãtre Gabriel Hãrãgus, Cãlin Sân, Nistor Purcariu, Alin Gheju.

Expozitie de fotografie

Tot în jurul filigoriei din parc, pe toatã durata festivalului, spectatorii dar si turistii vor avea ocazia sã cunoascã o parte din creatia artistilor vizuali, membrii ai Asociatiei Artistilor Fotografi din Judetul Hunedoara –AAFH. Ei expun în aer liber peste 40 de lucrãri de fotografie de mari dimensiuni, cu teme diferite, în special vizând Deva si Cetatea Devei sub genericul ANTE PORTAS 2.

Incursiuni în Istoria Jazz-ului

Incursiunile vor fi  sustinute si în acest an de specialisti cu douã scopuri: pentru a aduce în atentia publicului informatii din istoria unui gen muzical ce a apãrut la sfârsitul secolului al – XIX –lea, într-o formã teoreticã dar si practicã prin exemplificãri live dar si pentru evitarea acelor momente de pauzã tehnicã. Momentul va avea loc în fiecare searã si va fi sustinut de cãtre Nistor Purcariu, Cornel Rusan si Mircea Goian, directorul artistic al festivalului.

Lansare de carte

Dintre noutãtile editiei vã mai atragem atentia cu o lansare de carte „Nostimade muzicale” culese de muzicianul de jazz Johnny Bota de la Bega Blues Bând, în care amatorii pot afla ce sotii si glume au fãcut jazz-manii de-a lungul timpului.

Expozitie de sculpturã

Un alt moment „Jazz si sculpturã”  cu lucrãri ale artistilor vizuali  Ioan Seu si Decebal Crãciun de la UAP România  asigurã sincretismul generos ce face din festivalul nostru un eveniment cultural de exceptie.

Concert matinal la Deva Jazz Festival

Vã mai aducem în atentie Concertul matinal la Deva Jazz Festival ce va avea loc în fiecare dimineatã a manifestãrii de la ora 11,00 si va fi asigurat de cãtre vibrafonistul Nistor Purcariu (Giovani) si Mihai Alexandru la tobe.

Târg de viniluri

Târgul de viniluri – „Vinil Mania” un moment inedit în editia din acest an se adreseazã iubitorilor de muzicã înregistratã pe suport de vinil.

Jazz itinerant

O noutate pentru promovarea evenimentului în acest an este si proiectul „Alin Gheju Quartet”. Grupul se va deplasa în diferite locatii atât în Deva cât si în Hunedoara si va sustine mini concerte de jazz pentru a atrage atentia publicului cãtre Deva Jazz Festival.

Voluntariat

Avem sprijinul eficient al unor tineri elevi de la Colegiul National „Decebal” , care sunt voluntari si în acest an într-o experientã ineditã la Deva. Vorbitori de englezã, germanã, maghiarã sunt de un real folos la ghidajul artistilor.

Concursuri

O formã atractivã de a stimula publicul, turistii prezenti la festival, este si acordarea celor veniti din alte localitãti la festival a câte 5 exemplare pe searã din deja  faimosul tricou al evenimentului. Cu aceastã ocazie vrem sã testãm interesul pe care îl au amatori de jazz din alte localitãti dar si judete din vestul tãrii.

Echipa tehnicã

Toti artisti care au evoluat pe scenã anul trecut au remarcat calitatea sunetului. La butoane, îl avem si în acest an pe domnul Bilã, un sunetist modest, politicos si foarte talentat. Vorbitor de limba englezã si maghiarã el creeazã un mediu productiv în relatia cu artisti prezenti la Deva Jazz Festival. Instalatiile de sunet si luminã sunt asigurate de cãtre inimosul Ovidiu Mihet.

Hamace

La atmosfera specialã din timpul Deva Jazz Festival va contribui  si suita de hamace foarte cãutate de cei mici. Un sentiment familial va domina parcul cetãtii Deva pe durata celor 3 zile de festival.