Termocentrala Mintia cauzeazã aproximativ 120 de decese premature anual

Greenpeace a evaluat impactul emisiilor termocentralei Mintia asupra sãnãtãtii, iar rezultatele indicã aproximativ 120 de decese premature pe an, conform raportului “O evaluare integratã a impactului emisiilor de la termocentrala pe bazã de cãrbune Mintia din România asupra calitãtii aerului si sãnãtãtii”.
Poluarea aerului reprezintã principalul factor de risc pentru sãnãtatea umanã la nivel global si are efecte negative grave asupra ecosistemelor.
Termocentrala Mintia functioneazã  în prezent fãrã o autorizatie integratã de mediu si fãrã instalatii de reducere a poluãrii (desulfurare) necesare pentru a fi autorizatã, aceasta reprezentând o sursã importantã de poluare a aerului în România, cu potentiale efecte semnificative asupra comunitãtilor si ecosistemelor din jur.
Emisiile de la termocentrala Mintia:
–  ridicã nivelul de particule toxice si NO 2 în aer deasupra localitãtii Mintia si  dincolo de aceasta, crescând riscul bolilor precum accidentul vascular cerebral, cancerul pulmonar, bolile cardiace si respiratorii la adulti, precum si infectiile respiratorii la copii. Aceste cauze duc la decese premature. Emisiile de SO 2 , NOx si praf contribuie la expunerea la particule toxice;
–  cauzeazã ploi acide, care pot afecta culturile si solurile;
–  cauzeazã precipitatii radioactive cu metale grele toxice, cum ar fi arsenic, nichel, crom, plumb  si  mercur.
Rezultatele studiului nostru de modelare sugereazã cã termocentrala pe bazã de cãrbune Mintia cauzeazã aproximativ 120 de decese  premature pe an prin expunerea la PM 2,5 si NO 2.
Alte efecte includ 13 cazuri de greutate micã la nou-nãscuti, 50 de cazuri noi de bronsitã cronicã la adulti pe an si 400 de persoane pe zi care suferã de boli cum ar fi infectiile respiratorii, inclusiv 80 de zile lucrãtoare pierdute, din cauza expunerii la poluantii proveniti de la termocentralã. Se estimeazã cã în fiecare an 100 de persoane sunt spitalizate din cauza bolilor respiratorii si cardiovasculare atribuite poluãrii aerului din cauza termocentralei.
Depunerea de mercur estimatã depãseste valorile limitã si pot duce la acumularea periculoasã a mercurului în pesti într-un perimetru de 200 km 2, cu o populatie de aproximativ 34.000 de persoane.
Având la bazã rezultatele studiul nostru de modelare, am monitorizat 3 luni dioxidul de sulf (SO2) în localitãtile din jurul termocentralei Mintia, incluzând si orasul Deva, si am analizat datele privind dioxidul de sulf (SO2) provenite de la reteaua oficialã de monitorizare a calitãtii aerului.
Concentratiile medii la statia oficialã de monitorizare HD-2 de la marginea de nord a orasului sunt mai mari decât cele înregistrate la statia oficialã de monitorizare HD-1 din centrul orasului,  sugerând cã o sursã importantã de poluare cu SO2 existã în afara orasului.
Rezultatele monitorizãrii, combinate cu analiza directiei  vântului, sugereazã cã zona Devei este  afectatã de emisii de SO2 provenite din surse aflate la Nord, în valea râului Mures. Mãsurãtorile de SO2 la statia HD-2 rãmân în permanentã, atât ziua cât si noaptea, mai mari decât aproximativ 10µg/m3, sugerând o sursã de poluare care functioneazã 24 de ore pe zi. Aceastã sursã este termocentrala Mintia, situatã la 8 km vest-nord-vest de statia oficialã de  monitorizare HD-2.
Termocentrala Mintia este a treia cea mai mare centralã termicã din tarã, cu un total de sase unitãti si o capacitate de 1285 MW si functioneazã fãrã autorizatie integratã de mediu din 2013.
Greenpeace România cere autoritãtilor române prioritizarea productiei de energie din surse regenerabile, pentru a proteja sãnãtatea cetãtenilor si mediul înconjurãtor.
Carla Donciu

9 comentarii la „Termocentrala Mintia cauzeazã aproximativ 120 de decese premature anual

 • 23 august 2019 la 08:04
  Permalink

  Mai duceti-va dracului !!!cu poluarea voastra !!! De padurile care produc oxigen,si contracareaza poluarea nu ziceti nimic??? Ca se taie in nestire cu acordul incepind de la primari si terminindu-se cu presedintele tarii !! toti sunt minjiti si au cota aparte di ce se taie !! Vinzatori de tara si de neam !!

  Răspunde
 • 23 august 2019 la 12:23
  Permalink

  pentru cota de 70 MW cat produce acest mastodont trebuie inchis cat mai repede, probabil mintia pentru a produce 70 MW consuma 700MW, asta da economie de piata, la fier vechi cu voi, sunt tehnologii noi, moderne la care ati avut acces dar ati cantat precum canta greierasul iar acum e prea tarziu, din pacate nu raspunde nimeni pentru aceasta situatie in care se afla CEH

  Răspunde
 • 23 august 2019 la 12:28
  Permalink

  apropo daca mai angajati vreo doi pansionari pe langa madam Visan si injineru Branzan dar obligatoriu cu carnet de partid si cu ceva blide de gat sa aiba ce linge la salariile de 10 000 lei pe care le incaseaza pe langa pensii sar putea sa devina acest ceh cel mai rentabil de pe piata de energie electrica, traiasca psd in frunte cu conducatorea analfabeta

  Răspunde
 • 23 august 2019 la 12:53
  Permalink

  psd a distrus tara, el a inceput cu vanzarea fabricilor,psd este partas la taierea padurilor,psd este partas la masiva poluare provocata de aceste gauri negre a economiei ,psd este o plaga un cancer al romaniei jos psd

  Răspunde
 • 23 august 2019 la 16:16
  Permalink

  energeticieni iesiti in strada si faceti galagie sa nu opreasca termo ca sa mai moara vreo 60 pana la sfarsitul anului,sa va fie rusine nu va ganditi la copii si la nepotii vostri , numai la bani va sta gandul dar ce bani o bruma de bani pe langa ce i-au sefii vostri v-a spalat creieru acesti lideri de sindicat

  Răspunde
 • 24 august 2019 la 09:01
  Permalink

  Inchiderea termocentralei de la Mintia ca si blocarea functionarii hidrocentralei de pe Jiu face parte din planul pus la punct de baietii domnului Soros pentru ca Romania sa fie dependenta pe zona de vest de importurile de energie electrica din Ungaria. #aferim

  Răspunde
  • 24 august 2019 la 18:49
   Permalink

   Inteleg deci ca Soros nu i-a lasat pe cei de la Mintia sa faca nicio investitie pentru mediu? Pai eu cred ca nu le-a interzis nimic. Au fost doar lasati sa faca ce stiu. Adica…nimic!

   Răspunde
  • 24 august 2019 la 18:57
   Permalink

   Ungaria are un deficit de energie electrica de 38% din necesar, conform datelor Eurostat. Adica aprox. 2000 MWh. Ei construiesc ca sa-si acopere acest deficit. Poate ca decat sa ne tot zvarcolim cautand tot felul de justificari fantasmagorice mai bine am face ceva. Am avea de invatat de la toate tarile vecine, dar avem somnul adanc. Singurii care ne pun frane suntem NOI si ca sa acoperim prostia si incompetenta cautam vinovati. Jalnic.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.