La finele acestei sãptãmâni, militarii în rezervã si retragere si membrii Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria sunt la Vulcan.
Este o manifestare la care iau parte cei care mai cred în iubirea de neam si în pãstrarea valorilor care au fãcut posibilã România de azi.
„Cultul Eroilor împlineste anul acesta 100 de ani.  În 1919 s-a înfiintat Societatea Mormintele Eroilor cãzuti în rãzboi, care avea primã misiune, transformatã apoi în 1927 în Cultul Erroilor, mentinerea memoriei acestor eroi, pe osemnintele cãrora s-a clãdit România reîntregitã”, spune Dorel Schiopu,  secretar al Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria.
Ceremoniile încep de vineri si organizatorii spun cã va fi un eveniment extrem de important si care va aduce în actualitate istoria de acum un secol.
„Noi, continuatorii de astãzi ai aceste societãti încercãm sã ne împlinim cât mai bine rostul si îi invitãm pe toti românii în acest week-end, vineri, la ora 16,00 la primãria Vulcan, la un simpozion dedicat luptelor din Valea Jiului. Si aici sã stiti cã au murit peste 1500 de eroi în zona Pasul Vâlcan si Strajã si, a doua zi dimineata, începând cu ora 11,00, în 24 august, îi invitãm pe toti la un  ceremonial religios dedicat memoriei acestor eroi”, mai spune Dorel Schiopu, secretar al Asociatiei Cultul Eroilor Regina Maria.
În munte, este un  monument al Eroului Necunoscut, ce va fi sfintit cu acest prilej, iar cei care vor sã vinã, sunt asteptati sus în munte, la cota 1.621 pe vechea  granitã dintre Imperiu Austro-Ungar si Tara Româneascã.
Diana Mitrache