Statia CFR Petrosani împlineste 150 de ani de la construirea ei, iar o mânã de studenti la arhitecturã sunt aici sã gândeascã planuri de reconversie spre turism a obiectivelor vechi de la noi.
Se gândesc sã includã în planurile lor vizite la turnul de apã, la depoul vechi si utilizat pe vremuri, la alte obiective ce ar interesa turistii si asta, pentru cã au observat, unii fiind deja la al patrulea an de practicã aici, cã vin turisti, mai ales  strãini, gata sã plãteascã pentru astfel  de tururi ghidate.
„Am pornit de la mina Lonea, pânã la gara din Petrosani. Avem baza la mina Petrila si acolo  organizãm, la finele acestei  sãptãmâni, evenimentul de roboticã, dar ne trimitem antene în tot felul de locatii ca sã vedem care este potentialul. Am ajuns si în statia CFR, ca punct terminus, la depou, turnul de apã, apoi vizitãm câtiva fosti CFR-isti din Colonia Petrosani”, a spus arhitectul Mihai Danciu, profesor Universitatea de Vest Timisoara.
Profesorul care îi însoteste le-a explicat cum ar  putea fi reconstruit acest loc  inclus într-un tur ghidat.  „Noi vedem aceastã garã la nivelul unui HUB, care sã fie concentrat cu autogara, un proiect în care lucrurile sã fie regândite. Am vrea sã facem primele demersuri pentru a gãsi ce tipuri de reutilizare ar putea sã existe aici, temporare. Acum o lunã am depus la primãrie un proiect pentru tururi ghidate, pentru a vizita infrastructura feroviarã si am câstigat finantare cu care vom edita pliante, brosuri, vom gîsi persoane sã fie ghizi, de la garã la depou si apoi sã facem un tur pânã la mina Petrila. Asta, pentru cã existã foarte multi turisti care vin din Olanda, Germania, italia si, pentru douã-trei ore cautã informatii si locatii de acest fel”, a mai adãugat Mihai Danciu.
Si, dacã tot ai ajuns pânã aici, au avut parte de o lectie deschisã de  istorie a acestui loc.
„Gara Petrosani si linia feratã Simeria – Petrosani trãieste momente istorice. Ne apropiem de jubileul de 150 de ani si constientizãm prea putin cã trece pe lângã mãrturii istorice zi de zi. Am primit vizita unor studenti interesati de acest lucru si ce poate fi mai îmbucurãtor decât sã le punem cu orice prilej în valoare ”, a adãugat si Dorel Schiopu, angajat al statiei CFR Petrosani, cel care le-a fost ghid în statia CFR Petrosani.  Studentii sã gata sã regândeascã acest loc în proiectele de diplomã, iar cei de la garã sunt în plin proces de reabilitare a obiectivului. Îsi dau timid mâna si vor face tot posibilul sã reconverteascã acest loc spre turism, un  fel de turism de care mai ales strãinii sunt interesati.  Acum 150 deni, când s-a sãpat fundatia gãrii, au fost gãsite aici  monede dacice si locul ar putea prinde valoare si din acest punct de vedere, Rãmâne doar la latitudinea noastrã sã vorbim urmasilor nostri despre asta.
Diana Mitrache