1939-1945, al doilea rãzboi mondial. Toate localitãtile Vãii Jiului aveau echipe de fotbal. Ba chiar Jiul Petrosani promovase în divizia ”A” în vara lui 1941, dar intrarea României în rãzboi a dus la anularea tuturor competitiilor oficiale.
Se înfiinteazã câteva competitii: Cupa Eroilor, Cupa Basarabiei dar de o amploare cu caracter regional. Va exista un ”Campionat de rãzboi” 1942-1943, 1943-1944 cu câte 12 echipe, fãrã participarea Jiului. Jiul Petrosani va evolua doar în 1941-1942 la Cupa Basarabiei ce va da o campioanã (necunoscutã oficial), Rapid Bucuresti.  Apar între timp si echipele de rugby Minerul Lupeni  (reînfiintatã) si Jiul. În perioada rãzboiului foarte multi jucãtori au migrat spre alte zãri – vreo 50 la numãr – dar apare în Valea Jiului antrenorul Cibi Braun Bogdan exilat politic, care cu o mare iubire  si patimã pentru fotbal, scotoceste prin cartierele petrosaniului dupã noi talente, descoperindu-i pe viitorii jucãtori de valoare Costicã Moraru, Nicu Golgot sau Iosif ”Bontu” Deleanu, jucãtori de bazã ai Jiului anilor 50. El se va implica în organizarea unor campionate locale pentru a mentine viu spiritul fotbalului în zonã.
Chiar în plin rãzboi 1942-1943 Jiul participã la Cupa Eroilor, ocupând locul 2 din zece echipe în seria sa dupã UM Cugir din Valea Jiului fiind prezente în aceastã competitie Minerul Lupeni, CS Lonea si CS Aninoasa.  Important este cã în acest context istoric,  puternic marcat de frãmântãri, fotbalul din Valea Jiului a rezistat, prin pasiunea si devotamentul unor oameni care au pregãtit terenul pentru campionatul  1946-1947, primul oficial de dupã rãzboi.
Genu TUTU