Termocentrala Mintia, opritã dupã douã decenii

Termocentrala Mintia va fi opritã. Conducerea unitãtii sustine cã au loc lucrãri de întretinere, iar  sindicalistii spun cã lipsa cãrbunelui si lucrãrile care se executã la infrastructurã feroviarã au dus la sistarea activitãtii.
“În perioada 23 august-3 septembrie, termocentrala va fi opritã. Motivul este legat de blocarea traficului feroviar în zona Simeria, deci nu se poate aduce cãrbune”, spune Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.
Totodatã, sindicalistul  subliniazã cã stocurile de  cãrbune ale termocentralei sunt zero. Cristian Istoc mai mentioneazã cã astfel de opriri au existat doar acum mai bine de 20 de ani si acestea au fost  pentru lucrãri de curãtire a barajului.
În urmã cu o sãptãmânã Executivul a aprobat programul de iarnã pentru sistemul energetic. Pentru prima datã, Complexul Energetic Hunedoara nu a fost  mentionat în acest document. Astfel, nu se cunoaste ce stoc de cãrbune trebuie sã  existe la nivelul celor douã  termocentrale din cadrul  societãtii energetice pentru perioada de iarnã cuprinsã între 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020. Potrivit datelor oficiale, minele din Valea Jiului produc circa 1.100 de tone de huilã zilnic.  Noi discutii pentru preluarea termocentralei Mintia de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara Douã variante de lucru sunt în analizã pentru termocentrala Mintia. Aceasta ar putea fi preluatã fie de Consiliul Judetean Hunedoara, fie de Romgaz. Niciuna din cele douã variante nu este nouã. Discutii de acest fel au mai existat, însã nu s-au materializat.
“La Ministerul Energiei au avut loc discutii între reprezentantii ministerului si cei ai Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, legate de viitorul Termocentralei Mintia. S-au desprins douã scenarii: 1. Trecerea termocentralei la CJ-HD. 2. Preluarea termocentralei de cãtre Romgaz. Pentru prima variantã este nevoie de o Hotãrâre a CJ-HD, motiv pentru care sindicatul va solicita o discutie în cadrul CJ-HD pe aceastã temã. În urma  discutiilor legate de folosirea cãrbunelui INDO 4200 la Mintia, reprezentantii ministerului nu sunt foarte interesati de promovarea acestei solutii, precum nici de asigurarea stocurilor de cãrbune necesare pentru realizarea programului de iarnã, conform legii 82/1992. Dupã discutiile de la CJ-HD, reprezentantii Sindicatului Solidaritatea Hunedoara vor cere o întâlnire la guvern, cu premierul României pentru a solicita o decizie finalã pentru salvarea Termocentralei Mintia”, aratã Cristian Istoc, presedintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara.  De cealaltã parte, Romgaz analiza posibilitatea de a  construi o centralã pe gaz la Mintia. De precizat este faptul cã aceasta urma sã fie  realizatã de la zero, nu pe  platforma existentã.
”În Strategia de Dezvoltare a Romgazului sunt mai multe directii. (…) Productia de energie electricã face parte din core business-ul Romgaz (n.r. – activitate de bazã), de aceea analizãm posibilitatea de a construi încã o centralã pe gaze, cu o capacitate instalatã de 400 – 500 MW, la Mintia, un proiect greenfield, care nu are legãturã cu activitatea Complexului Energetic Hunedoara”, a declarat, conform Focus Energetic, Adrian Volintiru, directorul general al Romgaz, într—o conferintã de presã sustinutã la Medias anul trecut.  Despre preluarea termocentralei Mintia de cãtre Consiliul Judetean Hunedoara a discutat, anul acesta si premierul României, Viorica Dãncilã.
”Am hotãrât ca sã avem o discutie la Palatul Victoria, luni, astfel încât sã putem adopta o ordonantã de urgentã referitoare la Mintia pentru a da cãtre consiliul judetean. Acest lucru ne permite în acelasi timp sã accesãm fonduri europene si sã putem ajuta zona”, a declarat, în luna mai, la Lupeni, primul ministru Viorica Dãncilã. Termocentrala de la Mintia nu îndeplineste conditiile de mediu.
Cosmin BACIU

5 comentarii la „Termocentrala Mintia, opritã dupã douã decenii

 • 21 august 2019 la 22:01
  Permalink

  Bai neispravitilor,ce dracu veniti cu articole de cacat,daca nu stiti despre ce e vorba? ! In fiecare an se fac revizii in perioada august-septembrie la cele doua termicentrale,acum s-a ales perioada asta pt Mintia deoarece se fac reparatii la tronsonul cfr Simeria-Deva,chiar bine gandita treaba! Bravo celor care au cuplat reparatiile termocentralei cu cele ale caii ferate! Asa ca lasati-o mai moale cu dezinformarile!

  Răspunde
 • 21 august 2019 la 22:05
  Permalink

  Chistoc asta nu stie cum sa se mai bage in seama(daca nu-l baga altii),profita de absenta lui campeanu si hop si el!

  Răspunde
 • 23 august 2019 la 09:29
  Permalink

  Vai de noi numa Dumnezeu are grija de noi. La lonea legea junglei ING ?ef ?i scoate cuptoare afara sa nu arate gazele ?i toat? lumea tace nu mai exista itm sau dormiti sau t?ce?i cnh ul de frica lu sami

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.