Taia, distrusã de tãierile de pãduri

Fiecare ploaie aduce aluviuni si opreste statia de tratare a apei de pe Taia. S-au fãcut adevãrate defrisãri în acest loc si asta o recunosc acum responsabilii de la Apa Serv, care au chemat, în repetate rânduri, Garda de Mediu, dar fãrã rezultat.
Statia a intrat în programul de reabilitare, dar asta nu garanteazã cu nimic cã turbiditatea apei nu va mai fi o problemã în acest loc.
„Si statia Taia beneficiazã de lucrãri complexe de reabilitare si, când spun asta, trebuie sã retinem cã se schimbã procesul tehnologic. Astfel, vom beneficia de aceleasi facilitãti pe care acum le avem la statiile reabilitate la Valea de Pesti si Jiet. Dupã pãrerea mea, putem avea controale de la Garda de Mediu, zeci de ani de acum încolo, cã, ce s-a întâmplat pânã acum este grav. Efectele sunt pe termen lung. Si asta, chiar dacã nu se va face nicio exploatare de acum încolo, multi ani vom mai vorbi despre acest subiect”, spune Florin Donisã, director tehnic Apa Serv Valea Jiului. Statia intrã în reabilitare în perioada urmãtoare, dar din cauza poluãrii, cei de la statia de tratare pot doar sã facã apã potabilã, fãrã sã afecteze populatia. Si ele se aflã în graficul prevãzut deja.
„Lucrãrile de la Taia sunt în faza de proiectare acum. A fost adjudecat constructorul care va face lucrarea, un constructor mare si serios, iar în termenul contractului, sperãm ca lucãrile sã fie de calitate. Urmeazã sã avem la statia Taia posibilitatea sã tratãm apã si mai tulbure”, mai afirmã Florin Donisã.
8.000 de abonati cu aproximatie, sunt acum alimentati cu apã din statia de la Taia, care trateazã apa, dar are nevoie sã fie suplinitã, de foarte multe ori, de cea de la Jiet. De aproape douã decenii nu s-au fãcut investitii aici, iar acum urmeazã sã fie implementat un proiect ce clar va face din acest obiectiv unul dintre cele mai bune de profil. În proiectul de 90 de milioane de euro, semnat la Petrosani de ministrul Rovana Plumb, vor fi reabilitate douã statii de tratare: cea de la Taia si cea de la Zãnoaga,  iar specialistii spun cã totul va fi modernizat. Rãmân doar tapinarii, care au distrus întreg ecosistemul si care produc pagube însemnate din acest punct de vedere, fãrã ca sã mai poatã fi fãcut ceva.
Diana Mitrache

Un comentariu la „Taia, distrusã de tãierile de pãduri

  • 22 august 2019 la 18:29
    Permalink

    de ce nu spune si cine taie padurile din zona ? cu siguranta stie dar tace ca un las

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.